Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS233(872 - Gastrik ve kolorektal polip birlikteliği: klinikopatolojik özellikleri
Gastrointestinal Patoloji
Havva Solak Özşeker 1, Burak Özşeker 2
1 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
2 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı
  AMAÇ

Gastrik poliplerin (GP) isimlendirilmesi ve sınıflandırılması, geçmişte düşünülenden farklı olarak günümüzde kolorektal poliplerden (KP) farklı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, GP ve KP birlikteliği ve malignite gelişimi ile ilişkisini araştırmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Bu amaçla 2014-2018 yılları arasında GP ve KP tanısı almış olguların demografik, endoskopik ve histopatolojik verileri retrospektif olarak analiz edildi.

BULGULAR

Toplam 441 olgunun verisine ulaşıldı. Olguların 279'u erkek, 162'si kadın olup yaş ortalamaları 60,6 (+-11) idi. Olguların 57'sinde GP ve 389'unda KP saptandı. GP'lerde neoplastik polip saptanmadı. Olguların 7'sinde GP ve KP birlikteliği tespit edilmiş olup bu olguların 4'ü erkek, 3'ü kadındı. Yaş ortalaması 61,1 (aralığı 30 ile 72) idi. GP mevcut olgulara %12,2 oranında KP eşlik etmekteydi. Bu olguların birinde mide taşlı yüzük hücreli karsinomu mevcuttu. Yedi vakanın altısında çoklu kolon polibi tespit edildi. Bu olguların hiçbirinde gastrik biyopsilerde intestinal metaplazi yoktu. Bir vakada ise Helikobakter Pilori pozitifliği mevcuttu. GP'lerin 2'si fundik gland polibi (FGP), 5'i hiperplastik polip (HpP) niteliğindeydi. HpP'lerden birinde kolonik tip hafif displazi saptandı. Kolorektal karsinom geliştirmiş 18 KP vakasının hiçbirinde GP saptanmamıştır. Ayrıca üst endoskopide GP olmaksızın displazi saptanan 3 olgunun tümünde KP saptandığı dikkati çekmektedir.

SONUÇ

Gastrik poliplerde literatürde %6 civarında saptanan kolorektal kanser birlikteliği bu çalışmada saptanmamıştır. Gastrik polip olan vakalarımızın hiçbirinde kolonik invaziv tümör mevcut değildi. Ancak bu konuda prospektif, geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler : gastrik polip, kolorektal polip, displazi