Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS142(885 - CD45 pozitivitesi gösteren anaplastik karsinomun sarkomatoid-dev hücreli varyantı
Endokrin Patoloji
Mustafa Emre Gülbağcı 1, Yağmur Yaşar 2, Serdar Altınay 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Sadi Konuk Suam, Tıbbi Patoloji
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dönem 3
  GİRİŞ: Anaplastik tiroid karsinomu seyrek görülmesine rağmen bilinen en agresif solid tümördür. Oldukça nadir görülen bir varyantı ve immünohistokimyasal boyanma özelliği ile tanısal tuzak oluşturabilen bir tiroid tümörü ile deneyimimizi paylaşmak üzere sunuyoruz.

OLGU: Dış merkezden tanısal kategori Bethesda- 6 ile merkezimize gönderilen 71 yaşında kadın hastanın preoperatif sonografik incelemesinde sol tiroid lobunda ekspansiyona neden olan yaklaşık 100x90x78 mm boyutlarında kistik alanlar da içeren heterojen hipoekoik nodüler lezyon izlendi. Sol strep kaslarına ve juguler vene aşikar invazyon bulgusu saptanmadı. Operasyon sırasında total rezeksiyonun zor yapıldığını, vene invaze olduğu bildirilen cerrah, spesmeni frozene gönderdi. İndiferansiye olarak yorumlanan ve rezeksiyon materyalinin mikroskopisinde dev hücrelerden zengin, yer yer sarkomatoid görünümde, sitoplazmik sınırları seçilemeyen indiferansiye tümör hücrelerinden oluşan tümör görüldü. Benzer infiltrasyon özofagus kas doku kaydı ile gönderilen materyalde de mevcuttu. Neoplastik hücreler Tiroglobulin, TTF-1, PAX8, Pan CK, HMB-45, S100, CD1a, CD68 (dev hücreler hariç) negatif idi. Yalnızca CD45 RO diffüz pozitif olup olası alt tiplendirmeye yönelik tüm T ve B belirteçleri, CD30, ALK, Garanzim B, BCL2,BCL-6 negatif idi. P53 kuvvetli pozitif, Kİ-67 yaklaşık %25 idi. Olgu bu özellikleri ile dev hücreden zengin sarkomatoid varyant anaplastik karsinom olarak yorumlandı.

SONUÇ: İndiferansiye karsinomların yalancı CD45RO ve CD5 pozitifliği gösterebileceği ve hematolenfoid tiroid tümörlerinin ayırıcı tanısında potansiyel tanısal bir tuzak olabileceği patoloğun hatırda tutması gereken önemli bir konudur.
Anahtar Kelimeler : Tiroid, anaplastik karsinom, dev hücreli varyant, CD45RO