Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS299(894 - Dev over tümörleri: 2 olgu sunumu
Jinekopatoloji
Ayşegül Erdem 1, Esma Gürbüz 1, Gülçin Şimşek 1, Gülsüm Şeyma Yalçın 1, Yüksel Kurban 2
1 Sbü Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Sbü Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
  GİRİŞ

Over tümörleri üç ana gruba ayrılır: Epitelyal, stromal, germ hücreli. En sık tip, epitelyal tümörlerdir. En büyük boyutlara ulaşabilenler ise genellikle müsinöz tümörlerdir. Dev over tümörleri genellikle benign veya borderline tümörlerdir. Fokal adenokarsinom veya mikroinvazyon alanları içerebilirler. Hastaların hemen tamamında genel durum bozukluğu kitle etkisine bağlı olup, postoperatif dönemde dramatik bir iyileşme gösterirler.

OLGU 1

45 yaşında kadın hasta 4 aydır olan, son 1 ayda hızla artan karında şişlik, halsizlik şikayetiyle hastanemize başvurdu. USG?de alt ve üst tüm abdomeni dolduran kitle tespit edildi. Hastanın özgeçmişinde sol over kisti nedeniyle daha önce opere olduğu öğrenildi, ancak patoloji raporuna ulaşılamadı. Laparotomide sağ over kaynaklı 35x26x25 cm boyutunda yaklaşık 18 kg ağırlığında kitle çıkarıldı. İntraoperatif değerlendirmede ?borderline müsinöz tümör olduğu, malignite şüphesi bulunduğu? söylendi. TAH+BSO+omentektomi+apendektomi+pelvik ve paraaortik lenf düğümü diseksiyonu uygulandı. Hasta bir hafta sonra taburcu edildi. Genel durumu hızla düzeldi. Parafin kesit değerlendirmesi için tümörden çok sayıda örnek alındı. Yaygın atipik epitel proliferasyonu, fokal alanda mikroinvazyon görüldü.

OLGU 2

51 yaşında kadın hastaya yapılan USG?de pelvik bölgeden epigastrik bölgeye uzanım gösteren multipl septasyon içeren kistik kitle saptandı. Laparotomide sağ over kaynaklı 28x22x15 cm ölçüsünde yaklaşık 10 kg ağırlığında kitle çıkarıldı. İntraoperatif değerlendirmede ?benign seröz tümör, en fazla borderline? olduğu söylendi. TAH+BSO+omentektomi+apendektomi+pelvik lenf düğümü diseksiyonu uygulandı. Parafin kesit değerlendirmesi için tümörden çok sayıda örnek alındı. Benign seröz kistadenom olarak raporlandı. Hastanın diğer overinde basit seöz kistler izlendi.

SONUÇ

Over tümörleri, kadın genital kanserleri arasında en sık ölüm sebebidir. Erken dönemde nadiren spesifik semptom oluşturur. Günümüzde sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi nedeniyle dev over tümörleri nadiren karşımıza çıkmaktadır. Bu tümörler genellikle benign veya borderline tümörlerdir, ancak kesin tanı için çok sayıda örnek alınmalıdır. 10 cm?den büyük over tümörleri için önerilen, cm başına iki kesit alınmasıdır. Dev over tümörlerine yaklaşımı gözden geçirmek için, kliniğimize gelen bu iki olguyu yayınlamaya değer bulduk.
Anahtar Kelimeler : dev over tümörleri