Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS508(912 - Sosyal medya paylaşımlarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar
Patolojide Bilişim
Pembe Oltulu 1
1 Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Patoloji Abd, Konya
  Giriş:

Sosyal medya da patoloji paylaşımları yaparken bazı kurallara uymak bu faydalı iletişim aracını doğru ve etkin kullanmanı gereğidir. Tehlikelere karşı dikkatli olmak ve bazı etik kurallara uymak önemlidir.

Olgu:

Sosyal Medyada patoloji alanında paylaşım yaparken;

a) Özellikle vaka danışma amaçlı ya da tecrübe aktarımı ve eğitim amaçlı olgu sunumlarında bilgi ve resim paylaşırken oldukça dikkatli ve özenli olunmalıdır:

-Hastanın sadece lezyonunun kısıtlı bir alanda görüntülendiği tüm vücut bölgelerinin yayınlanmadığı fotoğraflar kullanılmalı özellikle yüz bölgesi lezyonlarında göz kısmının kalın bir bantla kapatılmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse sadece lezyonun natürü, lezyon odaklı fotoğraflarla görüntülenip paylaşılmalıdır. Hasta, paylaşılan fotoğrafla bir başkası tarafından tanınmamalıdır.

Hastaya ait klinik bilgiler Hastanın direkt olarak kimliğini ifşa edici nitelikte olmadan oldukça kısa ve öz olmalıdır. Hastanın yaşadığı bölge-lokalizasyon belirtilmemelidir.

b) Konsültasyon amaçlı olgu sunumlarında yorum yapan kişilerin bilimsel ehliyeti ve güvenilirliği önemlidir. Twitter ve Facebook gruplarını bu amaçla kullanan kişiler zamanla bu konuda tecrübeye sahip oldukları için dikkatlidirler ancak ilk defa kullanmaya başlayan patologların bir müddet izlemde kalması faydalı olacaktır. Alanında uzman patologların sosyal medyayı kullanıyor olmasının ve tecrübelerini aktarmalarının bilimsel gelişim için önemli olduğu unutulmamalıdır. En nihayetinde raporun sorumluluğu imzayı atan kişiye ait olup, sık yorumda bulunan patologların kişisel sayfalarında bu konuyu kısaca belirtmeleri faydalı olacaktır.

c) Bilimsel makaleler revizyon aşamasından geçmekte ve bilgi sunarken kaynak belirtmektedirler. Sosyal medya bilgi paylaşımlarında kaynak belirtilen bilgiler dikkate alınmalı, kaynak belirtilmeyenler sorgulanmalı ve araştırılmalıdır.

d)Başkasına ait herhangi bir bilgi ve resim paylaşılacaksa mutlaka alıntılanan kişinin ismi bahsedilmelidir.

e) Zararlı, sahte ve tehlikeli hesaplar engellenmeli, hesabın ele geçirilememesi için oldukça uzun ve karmaşık bir şifre kullanılmalıdır. Dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır.

f) Zaman israfına karşı dikkatli kullanılmalıdır.

Sonuç:

Her alanda olduğu gibi, Sosyal medya kullanımında da bazı tehlikeler mevcuttur. Doğru ve akılcı kullanıldığında patoloji alanında gelişimimiz için bu araçların faydaları gözardı edilemeyecek kadar çoktur.
Anahtar Kelimeler : sosyal medya, etik, kurallar, paylaşım, tehlikeler