Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS331(915 - Osteoid metaplazi gösteren endometrioid adenokarsinom zemininde gelişen uterin karsinosarkom
Jinekopatoloji
Elif Turan 1, Gökhan Erdil 2, Mustafa Emre Ercin 1, İsmail Saygın 1, Kübra Öztürk Türker 1
1 Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  Giriş:

Endometriyal stromal metaplazi nadir rastlanılan bir durum olup stromal pluripotent kök hücre kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Tek başına karşılaşılabileceği gibi endometriyal sarkom veya karsinosarkom komponenti olarak da rastlanılabilmektedir.

Olgu:

37 yaşında kadın hasta anormal uterin kanama nedeniyle tetkik edilirken ultrasonografik olarak 17 mm ölçülen endometriyal kalınlaşma saptanıp endometriyal küretaj yapılmıştır. Materyalin histopatolojik incelemesinde endometriyal polip içerisinde osteoid metaplazi gösteren grade 1 endometrioid adenokarsinom görülmüştür. Klinik takiplerinde progrese olan hastaya 6 ay sonra histerektomi operasyonu uygulanmıştır. Makroskopik olarak endometriyal kaviteyi kaplayan, serozaya ulaşmış, 4 cm çaplı, nekrotik alanlar barındıran kitle izlenmiştir. Histopatolojik incelemesinde grade 1 endometrioid adenokarsinom alanları yanında yüksek dereceli sarkomatöz komponente sahip karsinosarkom görülmektedir. Kemoterapiye yanıtsız olan hastada birkaç ay içinde en büyüğü 13 cm çaplı multipl peritoneal metastazlar saptanmıştır.

Sonuç:

Benign veya malign mezenkimal komponent uterin karsinomlara eşlik edebilmektedir. Nadir rastanılması nedeniyle etiyopatogenezi hakkında az bilgiye sahip olduğumuz uterin karsinosarkomun monoklonal mülleryan orjinli olduğu, karsinomatöz komponentin metaplazisi sonucu oluştuğu veya kollüzyon tümor şeklinde bifazik olarak geliştiği düşünülmüştür. Daha çok postmenapozal kadınlarda görülmesine rağmen nullipar genç kadınlarda da görülebilir. Heterojenitesinden dolayı materyallerden mümkün olabildiğince geniş örnek alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Uterus, Karsinosarkom, Stromal metaplazi