Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS188(918 - Mide yerleşimli nadir bir neoplazi: Granüler hücreli tümör
Gastrointestinal Patoloji
Merve Cin 1, Enver Yarıkkaya 1, Nevra Dursun 1, Hasan Bektaş 2
1 İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
2 İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü
  GİRİŞ: Granüler hücreli tümör (GHT), sıklıkla deri ve yumuşak dokuda görülen, 1926 yılında Abrikosoff tarafından tanımlanan, nöroektodermal kökenli bir neoplazidir. Gastrointestinal sistemde (GİS) nadir olup tüm GİS tümörlerinin yaklaşık %8?ini oluşturur. GİS?te en sık özofagusta görülse de mide kaynaklı GHT oldukça nadirdir. Sıklıkla benign olan GHT, genellikle submukoza yerleşimli olup, PAS pozitif eozinofilik granüler sitoplazmalı, küçük çekirdekli, epiteloid ve iğsi morfolojide fibröz septalarla ayrılan yuvalar oluşturur. Biz de nadir olan mide yerleşimli granüler hücreli tümör olgumuzu histopatolojik ve immunohistokimyasal bulguları eşliğinde sunuyoruz.

OLGU: Olgumuz 44 yaşında erkek hastadır. Dispepsi şikayeti ile yapılan endoskopide submukozal lezyon saptanan olguya öncelikle endoskopik submukozal diseksiyon (ESD) yapıldı. Cerrahi sınır pozitifliği saptanan olguya tamamlayıcı wedge rezeksiyon yapıldı. Rezeksiyon makroskopisinde etrafı kanamalı, subepitelyal, yaklaşık 1 cm çapında düzgün sınırlı parlak krem renkli lezyon görüldü. Mikroskopisinde eozinofilik granüler sitoplazmalı, küçük çekirdekli, epiteloid hücrelerden oluşan, yuvalar yapan tipik morfolojide neoplazi saptandı. Mitoz, selüler atipi veya nekroz görülmedi. İmmunohistokimyasal olarak S100 ve CD68 pozitif, CD117 ve DOG1 negatif boyanma gösteren olgumuza ?Granüler Hücreli Tümör? tanısı konuldu. Olgumuzun 3 aylık takibinde komplikasyon ve nüks gelişmedi.

SONUÇ: GHT multiple olabilir ve sıklıkla asemptomatiktir. Genellikle benign olan bu tümörlerin tedavisinde cerrahi yeterlidir. Granüler hücreli tümörün mide yerleşimi nadir olduğundan, gastrointestinal stromal tümör, histiyositik lezyonlar ve rabdomyomlar gibi neoplazilerin ayırcı tanısında akılda bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : granüler hücreli tümör, mezenkimal tümör, mide