Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS151(925 - Özefagusta polipoid kitle; Sarkomatoid diferansiyasyon gösteren Skuamöz Hücreli Karsinom
Gastrointestinal Patoloji
Selma Şengiz Erhan 1, Tuğba İpin 1, Gülçin Harman Kamalı 1, Bakhtiyar Chakhalov 2
1 Sbü Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2 Sbü Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği
  Giriş: Özefagial karsinosarkom karsinomatöz ve sarkomatöz komponentleri içeren malign karakterli nadir neoplazmdır. İğsi hücreli karsinom, psödosarkomotöz skuamöz hücreli karsinom (SCC), polipoid karsinom, iğsi hücreli komponent içeren SCC gibi sinonimleri vardır. Burada özefagial sarkomatoid diferansiayon gösteren SCC tanısı alan olguyu literatür verileri eşliğinde sunduk.

Olgu: İki ay önce başlayan ve giderek artan yutma güçlüğü nedeniyle hastanemize başvuran 76 yaşındaki kadın hastanın endoskopik incelemesinde özefagus 20 cm seviyesinden başlayan ve lümeni dolduran multipl kitleler saptandı. Biyopsi sonucu SCC tanısı alan hastanın toraks bilgisayarlı tomografisinde karina seviyesinden başlayan 7,5 cm?lik segment boyunca, en kalın olduğu yerde 19 mm?ye ulaşan özefagus duvar kalınlaşmaları izlendi. Olguya total özefajektomi ve proksimal mide rezeksiyon uygulandı. Makroskopide; özefagus mukozal yüzeyde 7 cm uzunluğundaki segmenti tutan en büyüğü 3,5 cm çapında polipoid yapılar içeren tümör dokusu izlendi. En büyük polibin olduğu yerde lümen dardı ve özefagus duvar kalınlığı 1,5 cm?di. Özefagus ve mide çevresi yağlı dokudan sırasıyla 7 ve 8 adet lenf nodu diseke edildi. Mikroskopide; tümü işleme alınan tümör dokusunun iyi diferansiye SCC olduğu gözlendi. En büyük polipoid yapı ise fasiküler tarzda iğsi hücrelerden oluşan mezenkimal komponent içeriyordu. Arada bizar görünümlü nükleuslar ve atipik mitoz dikkati çekti. İmmunhistokimyasal çalışmada bu hücreler vimentin ve p53 ile pozitif, EMA ve aktin ile zayıf pozitif boyanırken, desmin, HMWCK, LMWCK, S-100 ve CD34 ile negatifti. Bu bulgular ile olguya 'sarkomatoid diferansiyasyon gösteren SCC' tanısı verildi.

Sonuç: Özefagial karsinosarkom özefagial neoplazmların %1-2?sini oluşturur. Patogenezinde belirtilen metaplastik konsept her bir komponentin tek bir hücreden kaynaklı olduğunu, kollüzyon konsept ise her bir komponentin ayrı stem hücrelerinden kaynaklı olduğunu vurgulamaktadır. Son çalışmalar metaplastik konsepti desteklemektedir. Bu tümörler genellikle intraluminal polipoid lezyonlar şeklinde gözlenmekte ve disfaji sık semptom olarak izlenmektedir. Bu bulgular ışığında intraluminal büyüme gösteren özefagial tümörlerin ayırıcı tanısına karsinosarkomlar da alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Özefagus, karsinosarkom, sarkomatoid diferansiyasyon