Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB069(928) - ENDOMETRİOD ADENOKARSİNOM VE ENDOMETRİAL İNTRAEPİTELİAL NEOPLAZİDE FOXA1 EKSPRESYONUNUN ARAŞTIRILMASI VE TANISAL DEĞERİ
Jinekopatoloji
Hülya Tosun Yıldırım 1, Dondü Nergiz 1, Canan Sadullahoğlu 1, Işın Üreyen 2
1 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Tıbbı Patoloji Kliniği
2 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Jinekoloji-onkoloji Kliniği
  GİRİŞ: Endometriyum kanserleri kadın genital sistemin en sık görülen kanseridir ve kadınlarda kötü prognoz ile ilişkilidir. Endometriyum kanserleri patogeneze bağlı olarak östrojen bağımlı (Tip I) ve östrojen bağımsız (Tip II) şeklinde iki gruba ayrılır. En sık saptanan tip I tümörlerin prototipi endometrioid adenokarsinom olup, atipik hiperplazi/ Endometrioid İntraepitelial Neoplazi (EİN) öncül lezyonu olarak kabul edilmektedir.

Son yıllarda birçok solid organ tümöründe ekspresyonu araştırılan ?ForkheadboxA1?(FOXA1) transkripsiyon faktör ailesi üyesi olup, özellikle ER reseptör ekspresyonu ile ilişkilidir. Bilgilerimize göre literatürde FOXA1 ekspresyon durumu son yıllarda farklı organ ve dokularda-meme, prostat, karaciğer, pankreas- araştırılmıştır, endometrioid adenokarsinom ve EİN'de ekspresyonunu araştıran az sayıda çalışma bulunmaktadır.

Bu çalışmada amacımız, FOXA1 ekspresyonunun EİN ve endometrioid adenokarsinomda tanısal önemini ve endometrioid adenokarsinom gelişim patogenezinde FOXA1?in rolünü aydınlatmaya çalışmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM: 2014-2017 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği arşivi taranarak seçilen 100 hastada (endometrioid adenokarsinom ve EİN) mikroarray yöntemi ile FOXA1 ekspresyonu immuhistokimyasal yöntemle araştırılmıştır.

BULGULAR: Çalışmada yer alan 80 endometrioid adenokarsinom olgusunun 4?ünde (%5) ve 20 EİN olgusunun 1?inde (%5) FOXA1 ekspresyonu saptanmıştır. Pozitif kontrol olarak prostat kanseri ve 10 basit hiperplazide nükleer pozitiflik izlenmiştir.

SONUÇ: Olgu sayımız sınırlı olmakla birlikte elde ettiğimiz bulgular, FOXA1 proteinin endometrioid adenokarsinom ve EİN patogenezinde yer almadığını göstermektedir.
Anahtar Kelimeler : FOXA1, Atipik hiperplazi/EİN, Endometrioid adekarsinom