Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS352(931 - İyideki kötü: matür teratomlarda gelişen maligniteler - 2 olgu sunumu
Jinekopatoloji
Hanife Ozkayalar 1, Fikret Dirilenoğlu 1, Gamze Mocan 1
1 Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ: Over germ hücre kökenli tümörlerinin en sık görüleni matür teratomlar, genellikle çocukluk çağında görülürler. Matür teratomlar; endoderm, mezoderm ve ektoderm olmak üzere üç germ yaprağından gelişirler. Çoğunlukla benign tümörler olmalarına rağmen %1-2 gibi düşük oranda malign komponent içerebilirler. Malign komponent içeren teratomlar, klasik teratomlara göre daha yaşlı hastalarda görülürler. Literatürde bildirilen vakaların ¾?den fazlası skuamöz hücreli karsinom oluştururken diğer maligniteler (adenokarsinom, papiller karsinom, gliom v.b.) de görülebilir.

OLGU 1: 51 yaşında kadın hastanın, ara kanama nedeniyle başvurduğu jinekoloji polikliniğinde yapılan tetkiklerininde sağ adneksiyel kitle tespit edilmiş ve opere edilmesine karar verilmiştir. Yapılan operasyon ile sağ overde tespit edilen 4cm çapındaki yumuşak kıvamlı kist eksize edilmiş ve dermoid kist ön tanısı ile patoloji laboratuvarına gönderilmiş. Histopatolojik incelemede kistin tamamının tiroid dokusundan oluştuğu ve 0,3 cm çapındaki küçük bir odakta papiller karsinoma ait morfolojik özellikler izlenmiştir. Olgu struma ovarii zemininde gelişen papiller mikrokarsinom olarak raporlanmıştır.

OLGU 2: 39 yaşında kadın hasta sağ alt kadran ağrısı nedeniyle acil servise başvurmuş ve tetkiklerinde sağ overde 6 cm çapında kist tespit edilmesi üzerine acil operasyona alınmış. Sağ overden 6 cm çapında kist eksize edilmiş ve matür teratom ön tanısı ile patoloji laboratuvarına gönderilmiş. Kistin histopatoloji incelemesinde epidermis, dermis ve deri eklerine ait yapıların yanı sıra 1,5 cm çapında mikroinvaziv skumöz hücreli karsinom odağı dikkati çekmiştir.

SONUÇ: Benign kistik teratomlarda malign transformasyon %1-2 gibi düşük oranda görülür. En sık görülen malignite skuamöz hücreli karsinom olmasına rağmen diğer malign tümörlerde görülebilir. Teratomun beklenenden daha yüksek yaş grubunda tespit edildiği durumlarda malignite gelişme olasılığı nedeniyle daha fazla örnekleme ile daha dikkatli makroskopi ve mikroskobik inceleme yapmalıyız.
Anahtar Kelimeler : matür teratom malignite ileri yaş