Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS399(935 - Maksiller sinüs lipomu: Olgu sunumu
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Tuba Oğuzsoy 1, İpek Erbarut Seven 1, Fatma Nihal Durmuş Kocaaslan 2, Caner Kaya 2, Sergülen Dervişoğlu 3
1 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,plastik Ve Rekontrüktif Cerrahi Anabilim Dalı
3 İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi ,tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Lipomlar matür yağ dokusundan oluşan, sellüler atipi içermeyen tümörlerdir. Sıklıkla subkütanöz dokuya yerleşmekle birlikte intramüsküler, retroperitoneal bölge ve nadiren interosseöz ve intraosseöz bölgede de ortaya çıkabilirler. İntraosseöz lipomlar oldukça az oranda görülmektedirler. Sıklıkla alt ekstremitede uzun kemiklere yerleşirken daha az oranda kraniofasyal bölgeye yerleşirler.

OLGU

15 yaşında erkek hasta, 1 sene önce çekilen kranial bilgisayarlı tomografi sonucunda insidental olarak saptanan maksiller sinüs yerleşimli kitle nedeniyle opere edildi. Makroskopik olarak düzensiz sınırlı, 3x2.5x1 cm boyutlarında diffüz sarı renkli yağlı doku parçası izlendi. Mikroskopik incelemede kapsülsüz, atipi içermeyen, geniş poligonal, berrak sitoplazmalı, periferik yerleşimli nukleuslu, matür adipositlerden oluşan lezyon izlendi. Olgu maksiller sinüs lipomu olarak raporlandı.

SONUÇ

İntraosseöz lipomlar tüm lipomların % 0.1? inden daha azını oluşturmaktadırlar. Milgram?ın 1987 yılında yapmış olduğu 66 serilik intraosseöz lipom vakalarının, %35?i proksimal femur, %8?i kalkaneus yerleşimliyken yalnızca 2 vaka kraniofaringial yerleşimli olarak değerlendirilmiştir. Kraniofaringial yerleşimli lipomların etiyolojileri kesin olarak bilinmemekle birlikte, iskemi, nekroz ve travmalara bağlı gelişebileceği düşünülmektedir. Bu tümörlerin ayırıcı tanısına lokalizasyonlarından dolayı klinik ve radyolojik olarak fibroz displazi, metastazlar ve odontojenik tümörler alınmaktadır.
Anahtar Kelimeler : Lipom, İntraosseöz bölge, Maksiller sinüs