Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS298(938 - Skuamöz diferansiasyon gösteren seröz over karsinomu: Olgu sunumu
Jinekopatoloji
Arzu Erdemir 1, Güldal Esendağlı 1, Gizem Işık 2, M.anıl Onan 2, Özlem Erdem 1
1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Seröz karsinomlar over yüzey epitelinden gelişen ve overin en sık görülen karsinomlarıdır. Mikroskopik ve immünhistokimyasal özellikleri çok iyi tanımlanmış bu tümörlerde skuamöz diferansiasyon literatürde çok az sayıda olguda bildirilmiştir. Olgumuz da morfolojik ve immünhistokimyasal bulgular eşliğinde sunulmuştur.

OLGU

Seröz over karsinomu tanısı ile 5 yıl önce total abdominal histerektomi ve bilateral salpingooferektomi uygulanan 55 yaşındaki kadın hasta; yapılan takip PET-CT görüntülemesinde sağ psoas kası komşuluğunda ve sol eksternal ilyak lenf nodunda patolojik artmış FDG tutulumu saptanması üzerine tekrar opere edilmiştir. Eksize edilen lenf nodunda mikroskobik olarak seröz karsinom morfolojisiyle uyumlu tümör metastazı izlenmiştir. Psoas kası komşuluğundan eksize edilen kitle ise mikroskobik olarak skuamöz hücreli karsinom ile uyumlu olarak gürülmüştür . İmmünhistokimyasal çalışmalarda lenf nodundaki tümör hücrelerinde keratin 7, WT-1, p53, östrojen reseptörü, PAX-8 ve p16 pozitif, p63 ve p40 ise negatiftir. Kitleden yapılan immünhistokimyasal çalışmalarda ise tümör hücreleri p63, p40, keratin 5/6, p16 ve p53 ile pozitif iken WT-1, PAX-8 ve keratin 7 negatif olarak saptanmıştır. Çok seyrek olarak da nükleer östrojen resptörü ekpresyonu izlenmiştir. Klinik ve radyolojik olarak hastada primer yada metastatik skuamöz karsinom odağı saptanmamıştır.

SONUÇ

Seröz karsinomlar overin en sık görülen tümör tipi olmakla birlikte nadiren skuamöz diferansiasyon gibi farklı morfolojilerin eşlik etmesi tanı güçlüklerine neden olmaktadır. Klasik tümör alanlarının eşlik etmesi yanı sıra tümör komponentleri arasındaki immünhistokimyasal profil farklılığı tanıda yardımcı olmaktadır. Bu nadir özelliği içeren olgumuz morfolojik ve immünhistokimyasal bulgular eşliğinde sunulmaya değer bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler : seröz over karsinomu, skuamöz diferansiasyon