Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS324(948 - Uterin Arteriovenöz Malformasyon Olgusu
Jinekopatoloji
Meryem İlkay Eren Karanis 1, Aylin Önder Dirican 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
  GİRİŞ:

Arteriovenöz malformasyon (AVM), arada kapiller ağ olmaksızın arteryel sistem ile venöz sistem arasında anormal bağlantı olmasıdır. Bir çok organda görülebilir. Uterin AVM nadirdir. Konjenital veya edinsel olarak ortaya çıkabilir. Anormal uterin kanamaya neden olabilir.

OLGU:

45 yaşında kadın hasta aşırı ve sık menstrüel kanama şikayeti ile hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvurdu. Endometrial küretaj biyopsisi atipisiz endometrial hiperplazi olarak değerlendirildi. Total abdominal histerektomi ve bilateral sapingooferektomi yapıldı. Histerektomi materyalinin makroskopik incelemesinde serviks stroması kırmızı-kahve renkte süngerimsi görünümde idi. Myometrium içinde noktasal kanama alanları görüldü.

Serviksten hazırlanan kesitlerde serviks stroması genişlemiş, ince ve kalın duvarlı damar yapıları ile kaplı idi. Myometrium içinde yer yer nodüler hal almış, oldukça kalın duvarlı damar yapılarının varlığı dikkat çekti.

Olgu ??uterin arteriovenöz malformasyon?? olarak raporlandı.

SONUÇ:

Uterusun vasküler lezyonları nadirdir. Literatürde en çok bildirilen uterin vasküler lezyon AVM olmasına rağmen, uterin AVM oldukça nadir olup insidansı %0,1?dir. Asemptomatik olabileceği gibi anormal uterin kanama veya ağrıya neden olabilir. Vajinal kanama bazen hayatı tehdit edici boyutta olabilir. Uterin AVM konjenital veya edinsel olarak ortaya çıkabilir. Konjenital uterin AVM, embriyonik vasküler diferansiyasyonda defekt veya gelişimsel arrest sonucu ortaya çıkar ve bunlara vücudun başka yerlerindeki AVM?lar eşlik edebilir. Edinsel AVM'ler ise genellikle travmaya sekonderdir. Dilatasyon ve küretaj, terapötik abortus, sezeryan gibi uterus cerrahisi ve intrauterin cihazlar, tümör ve gestasyonel trofoblastik hastalık sonrası görülebilir.
Anahtar Kelimeler : arteriovenöz malformasyon, uterin arteriovenöz malformasyon, AVM