Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL019(951) - Türkiye'nin ilk beyin bankası deneyimi: Geriatrik olgularda demansa neden olan nörodejenerasyonun kesin tanısı
Nöropatoloji
Ahmet Turan Işık 2, Ayça Erşen Danyeli 1, Derya Kaya 2, Pınar Soysal 3, Nuri Karabay 4
1 Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı Yaşlanan Beyin Ve Demans Ünitesi
3 Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Bölümü Geriatri Merkezi
4 Dokuz Eylül Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı
  AMAÇ:

Demans ilişkili nörodejeneratif hastalıkların (DİNDH) kesin tanısı için altın standart; beyin dokusunun tamamının postmortem gross ve histopatolojik bulguları ile incelenmesidir. Ülkemizde otopsiler genellikle adli olaylar sonrası ve şüpheli ölümlerde yapılmakta, DİNDH için beyin postmortem incelemesi yapılmamaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı ve Patoloji Anabilim Dalı işbirliği ile Yaşlanan Beyin ve Demans Ünitesinde takip edilen ve takip esnasında vefat eden 6 olgunun beyin dokuları gross ve histopatolojik bulguları ile incelenmiş, böylece Türkiye?de DİNDH postmortem histopatolojik bulgularına ait ilk vaka serisi oluşmuştur.

GEREÇ VE YÖNTEM:

Merkezimizde takip edilen ve vefat eden 6 olguya ait klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgular kaydedilmiştir. Vakalar vefat ettikten sonra ilk 12 saat içerisinde kranyotomi uygulanarak beyin organı çıkarılmış, uygun süre ile fikse edildikten sonra, güncel rehberlerdeki usullere uygun olarak 12 bölgeden örnekleme yapılmış, doku takibi sonrası hazırlanan kesitlere Alpha-synuclein, AT8, TDP-43, beta-amyloid, p62, nörofilament, ubiquitin immunhistokimyasal antikorları, üetici firmalartın önerdiği protokoller doğrultusunda uygulanmıştır.

BULGULAR:

Değişen klinik seyirlere sahip olmakla birlikte ortak özellikleri demans olan 6 geriatri olgusunun postmortem beyin histopatolojik değerlendirmeleri 2 olguda Alzheimer Hastalığı (AH) ve amiloid anjiyopati birlikteliği, 1 olguda multipl sistem atrofisi, 1 olguda kortikal bazal dejenerasyon, 1 olguda Lewy cisim hastalığı ve AH birlikteliği, 1 olguda ise vasküler demans nöropatolojik tanıları ile sonuçlanmıştır. Bu sonuçların bir kısmı klinik ve radyolojik bulgularla paralel olmakla birlikte bazı olgularda şaşırtıcı sonuçlar çıkmıştır.

SONUÇ:

Postmortem beyin histopatolojik incelemesi demans tanılı olguların kesin tanısı, ailesel geçiş olasılıklarının aydınlatılması, bulguların yeni çalışmalara ışık tutması ve bu alanda yürütülen çalışmalara doku sağlanması için çok önemlidir. Bu çalışma ülkemizde bu alanda sağlanan ilk deneyimin sonuçlarını paylaşmayı ve bu çabanın geliştirilmesinin anlamını vurgulamayı amaçlamıştır. Ülkemizde bu sayıların artması yönünde belli merkezlerde olanakların sağlanması ve eğitim çalışmalarının yürütülmesi elzemdir.
Anahtar Kelimeler : demans, beyin otopsisi, Alzheimer Hastalığı