Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS253(959 - ABERAN T-HÜCRE ANTİJEN EKSPRESYONU GÖSTEREN KLASİK HODGKİN LENFOMA
Hematopatoloji
Çiğdem Özdemir 1, Mustafa Köroğlu 2, Filiz Yavaşoğlu 2
1 Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Patoloji Ad
2 Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ad, Hematoloji Bd
  GİRİŞ

Hodgkin lenfoma genellikle lenf nodunu etkileyen lenfoid neoplazmdır. Histopatolojik olarak non-neoplastik mikst tipte inflamatuar hücrelerden oluşan zeminde, neoplastik mononükleer Hodgkin hücreleri ve multinükleer Reed- Sternberg hücrelerinden oluşur. Bu neoplastik hücreler temelde germinal merkez ya da postgerminal merkez B hücre orjinlidir. Fakat nadiren Klasik Hodgkin Lenfoma'da Hodgkin hücreleri ve Reed Sternberg hücreleri T hücre ilişkili antijenleri eksprese ederler. Bu antijenler daha çok CD2 ve CD4, daha nadir olarak da CD3, CD5, CD8'dir.

OLGU

1,5 aydır boyunda ele gelen beze şeklinde şişliği olan 29 yaşında kadın hasta dış merkezden yapılan tetkileri sonucunda lenfoma ön tanısı ile hematoloji polikliniğimize yönlendirilmiştir. USG'de sol servikal üçgende 2,5cm çapında malignite şüpheli lenf nodu saptanmış olup, lenfadenektomi uygulandı. Makroskopik incelemede, 3 cm çapında lenf nodunun kesit yüzü homojen görünümde hafif nodülasyonlar içermekteydi. Mikroskopik incelemede nodülasyonlar yapan lenfositten zengin zeminde az sayıda Hodgkin ve Reed-Sternberg hücrelerinden oluşan infiltrasyon görüldü. Bu hücreler CD30 ve CD15 ile membranöz- golgi zon boyanma gösterdi. Pax5 ile zayıf nükleer reaksiyon verdi, BOB-1, MUM-1 ile pozitif, LCA, CD20, OCT2, CD4, CD3 ile negatif reaksiyon verdi. CD8 ile ise membranöz boyanma saptandı. Kromojenik insitu hibridizasyon ile bakılan EBV RNA negatif bulundu. Bu bulgular ile vakaya Klasik Hodgkin Lenfoma, Lenfositten Zengin Tip tanısı koyduk, CD8 ile boyanmayı T hücre antijen aberan ekspresyonu olarak yorumladık. Hastaya evreleme amaçlı kemik iliği biyopsisi yapıldı kemik iliği tutulumu saptanmadı. Şu anda hastamızın tedavisi devam etmektedir.

SONUÇ

Klasik Hodgkin Lenfoma'da Hodgkin ve Reed- Sternberg hücrelerinde T hücre antijenlerinin ekspresyonu değişik kaynaklarda farklı olmak ile beraber yaklaşık olarak %5 civarındadır. Dünya çapında daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmak ile beraber, T hücre antijen ekspresyonu Hodgkin lenfomanın evresinden bağımsız olarak daha kötü sonuç ve daha kısa hastalıksız sağ kalım ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle Klasik Hodgkin Lenfoma' da T hücre antijen ekspresyonlarının tesbiti önemlidir.
Anahtar Kelimeler : Hodgkin Lenfoma, CD8, T- hücre antijen