Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS293(962 - Safra kesesi incelemesinde lenf nodu araştırmanın önemi
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Gülçin Harman Kamalı 1, Tuğba İpin 1, Sedat Kamalı 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü
  Giriş: Safra kesesine malign tümör metastazının nadir olduğu düşünülmektedir. Büyük otopsi serilerinden birinde kanser hastalarının %5.8?inde bulunmuştur. Farklı tipte kanserler keseye metastaz yapabilir. En sık malign melanom, diğerleri renal hücreli karsinom, meme adenokarsinomu, mide kanseri, serviks skuamöz hücreli karsinomu ve hepatosellüler karsinomdur. Akciğer kanseri metastazı son derece nadirdir %1,9 .

Olgu: 68 yaşında erkek hasta bölümüze taşlı kolesistit teşhisi ile geldi. Yapılan makroskopik incelemede 11,5 cm uzunluk fundusta 4 cm genişlik gösteren mukozası çoğu alanda düzleşmiş sarı yeşil renkli kalınlığı, 0,1-0,2 cm arasında değişen safra kesesiydi. Kese boynundan 0,5 cm çapta 1 adet lenf nodu çıkarıldı. 5,5x3x3 cm ölçüde 1 adet sert kıvamlı yeşil renkli taş vardı.

Araştırdığımızda hastanın kliniğe karın ağrısı şikayeti ile geldiği yapılan acil tüm batın USG?de safra kesesinde hidropi ve taş, karaciğerde grade III steatoz, prostat gland boyutlarında artış, kemik yapıda yaygın metastaz ile uyumlu litik lezyonlar tespit edildiği izlendi. Diğer intraabdominal mesafeler ve parankimatöz organlarda özellik görülmemişti.

Mikroskopide lenf nodunun küçük bir kısmında orta büyüklükte nüve, yer yer nükleole sahip, orta genişlikte eozinofilik sitoplazmali atipik epitelyal hücrelerin bazı alanlarda halka benzeri yapıları ve kordonlarından oluşan malign tümör metastazı saptandı. Lenf nodu kapsül ve kapsül çevresi yağ dokuda invazyon görülmedi. Kesenin tümü takibe alındı, kronik kolesistit dışında bulguya rastlanmadı. İmmünhistokimyada CK 7, PanCK, TTF-1 kuvvetli pozitif; CK19, Napsin A pozitif; MOC-31 fokal zayıf pozitif; Kromogranin, Synaptofizin, CK20, PSA, S-100 negatif bulundu. Musikarmin çalışıldı. Olgu safra kesesi boynu lenf nodunda adenokarsinom metastazı olarak rapor edildi. Primer odağın akciğerle uyumlu olduğu belirtildi.

Sonuç: Klinikçe bilinen karsinomu olan veya henüz tespit edilmiş karsinomu olmayan hastalarda safra kesesi duvarına veya boyun lenf noduna nadiren görülen metastazı ortaya çıkarmak, safra kesesini incelemede kese boynunda lenf nodu varlığını aramak önemlidir. Kese boynunda lenf nodu metastazı ile saptanan adenokarsinom olgumuzu bulunuş şekli ile ilginç, evreleme ve tedavide de anlamı nedeni ile sunduk.
Anahtar Kelimeler : safra kesesi , adenokarsinom metastazı