Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS153(963 - Submukozal tümörleri taklit eden gastrik duvar apsesi
Gastrointestinal Patoloji
Merve Aydemir 1, Ebru Zemheri 1, Abdullah Şişik 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi; Tıbbi Patoloji
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi; Genel Cerrahi
  GİRİŞ

Gastrik duvar apsesi mide duvarında diffüz, lokalize ya da mikst bir formda ortaya çıkabilen pürülan inflamatuar süreç ile karakterize nadir bir durumdur. Gastrik duvar apsesine predispozan faktörler arasında alkolizm, diyabet, yabancı cisim, gastrik cerrahi gibi durumlar yer almaktadır.

OLGU

Yaklaşık 4 ay önce halsizlik, kırgınlık şikayetleri ile kliniğe başvuran 68 yaşındaki erkek hasta hemoglobini 6.4 g/dL ve gaytada gizli kan pozitifliği olması üzerine anemi etiyolojisinin araştırılması için interne edildi. Hastaya yapılan gastroskopide mide küçük kurvaturda subepitelyal 2.5 cm?lik kitle saptandı. Hastaya gastrointestinal stromal tümör(GİST) ön tanısı ile subtotal gastrektomi yapıldı. Makroskopik olarak piyesin kesitinde 3x2.5x2 cm ölçülerinde nodüler, kirli beyaz renkli, iyi sınırlı lezyon izlendi. Mikroskopide intermuskular alanda horizontal düzlemde fissürleşen kronik aktif inflamasyon ve stromal değişiklikler izlendi. Klinik olarak düşünülen stromal tümörleri ekartasyon için yapılan immünohistokimyasal boyamalarda CD117, S100, DOG1, CD34, Desmin, SMA negatif izlendi. Mevcut bulgularla olguda gastrik duvar apsesi lehine düşünüldü.

SONUÇ

Gastrik duvar apsesi diffüz, lokalize veya karışık formlarda ortaya çıkan pürülan inflamatuar bir süreç olup en sık diffüz olan form görülmektedir. Belirgin submukozal kalınlaşmaya neden olarak görüntüleme yöntemleri, makroskopik ve mikroskopik olarak gastrointestinal stromal tümörleri taklit eden bir görüntü sergiler. Nadir bir durum olması ve gastrointestinal stromal tümörleri taklit etmesi nedeniyle gastrik duvar apsesi akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : gastrik duvar, apse, gastrointestinal stromal tümör