Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS538(964 - "Synthol" Kullanımı Sonrası Gelişen Lipoid Pnömoni
Pulmoner Patoloji
Ali Coşkun 1, Armağan Günal 1, Nesrin Öcal 2
1 Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü
2 Gülhane Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları
  GİRİŞ

Lipoid pnömoni(LP) nadir görülen akciğer hastalığıdır. Lipoid pnömonide(LP) alveollerde lipid partikülleri bulunur ve bu partiküller eksojen veya endojen kaynaklı olabilir. "Synthol" isimli madde cilt altı yağ enjeksiyonu şeklinde kullanılan ve kasların daha hacimli görünmesini sağlayan enjektabl yağ maddesidir ve LP'nin de içinde bulunduğu birçok sağlık problemine neden olabilir.

OLGU

Kronik hastalığı olmayan ve herhangi bir ilaç kullanmayan 40 yaşında erkek hasta. Bir yıldır devam eden, nefes darlığı şikayeti olan hastadan son 1.5 yıldır üst vücut kaslarına "synthol" isimli maddeyi enjekte ettiği öğrenildi. Fizik muayenesinde; pektoral ve brakial kasları daha belirgin olmak üzere vücut çizgili kasları hipertrofik izlendi. Solunum sesleri kabalaşmış olmakla birlikte ral ve ronküs duyulmadı. Vital bulguları normal sınırlarda, oda havasında SpO2 %88 olarak ölçüldü. Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi(HRCT)de akciğerlerde interlobuler septalarda belirginleşme/kalınlaşma, retikulasyon artışları ve konsolide alanların eşlik ettiği yaygın buzlu cam dansiteleri izlendi. Hastadan bronkoalveolar lavaj(BAL) ve transbronşial biyopsi(TBB) alındı. Akciğerden TBB ile alınan örnekten yapılan histopatolojik ve BAL örneğinden yapılan sitopatolojik incelemede; intraalveolar ve interstisyel yağlı makrofajlar, yağ partikülleri etrafında dev hücreler ve ekstrasellüler yağ partikülleri izlendi. Olgunun hikayesinde eksojen lipid kullanımının olması ve patolojik bulguların klinik, radyolojik ve biyokimyasal verilerle birlikte değerlendirilmesi sonucunda olgunun tanısın " eksojen lipoid pnömoni" olduğu sonucuna varıldı. Metilprednizolon tedavisi başlananan hastada 10. günde klinik semptom ve bulgularda anlamlı düzeyde iyileşme gözlendi.

SONUÇ

LP hastalarının değerlendirmesinde öksürük, balgam çıkarma, disipne ve hemoptizi gibi spesifik olmayan bulgular saptanır. Radyolojik incelemede ve biyokimyasal incelemede de spesifik bulgunun olmaması nedeniyle klinikte tanınması zor bir hastalıktır. Patolojik inceleme amacıyla balgam örneklemesi, BAL, ince iğne aspirasyon biyopsisi ve doku biyopsisi yapılabilir."Synthol" %85'i yağdan oluşan ve vücut geliştiriciler tarafından vücuda enjekte edilebilen; ancak eksojen LP'ninde içinde bulunduğu birçok sağlık problemine neden olabilen bir maddedir. LP hastalığının klinik ve radyolojik bulgularının spesifik olmaması ve nadir görülen bir hastalık olması nedeniyle yanlış tanı alma olasılığı yüksektir.
Anahtar Kelimeler : Lipoid pnömoni, Synthol