Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS134(956 - ONU RUTİNDE HER GÜN GÖRÜYORUZ AMA BİZİ ŞAŞIRTMAYA HALA DEVAM EDİYOR: PAPİLLER TİROİD KARSİNOMU
Endokrin Patoloji
Seda Duman Öztürk 1, Umay Kiraz 1, Çiğdem Vural 1, Yeşim Saliha Gürbüz 1
1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  GİRİŞ

Tiroidin papiller karsinomu en sık rastlanan, iyi bildiğimizi sandığımız bir malignite olmasına rağmen bazen alışılmadık biyolojik davranışlar gösterebilir. Bu posterde başka neden ile yapılan bir rezeksiyonda tiroid çevresinde 3 adet lenf nodunda papiller karsinom metastazı saptanan, ancak tiroidektomi materyalinde 1mm çapında bir papiller karsinom odağı bulunan olgu sunulacaktır.

OLGU

55 yaşında klinikte hiperparatirodisi olan kadın hastada sintigrafide paratiroid patolojisi saptanmamış. Ultrasonografide hipoekoik alan görülmüş ve paratiroid patolojisi düşünülmüş.

Cerrahi müdahale sırasında uygulanan frozen inceleme paratiroid dokusu ile uyumlu bulundu. Operasyonda tiroid çevresinde saptanan büyüğü 0.5 cm çapında 9 adet lenf nodları eksize edilmiş. Kalıcı kesitlerde olgu paratiroid adenomu tanısı aldı. Ayrıca çıkarılan 9 adet lenf nodunun 3 tanesinde; biri 2mm çapında diğerleri mikroskopik boyutta lenf nodu içinde sınırlı nüve özellikleri ve histopatolojik paterni tiroidin papiller karsinomuna uyan metastatik tümörler izlendi. Bu odaklarda immünhistokimyasal incelemelerde; Tiroglobulin, TTF-1, Sitokeratin19, HBME-1 ile pozitiflik saptandı ve olgu papiller tiroid karsinom metastazı tanısı aldı.

Bu tanı üzerine hastaya yapılan boyun ultrasonunda tiroid patolojisi saptanmamış. Yapılan total tiroidektominin makroskopik değerlendirmesinde 7x3,5x1 cm boyutundaki tiroidin kesitlerinde özellik görülmedi. Materyalin tümü 11 blokta takibe alındı. İlk incelemede tümör izlenmedi. Tüm bloklara yapılan açarak seri kesitlerde tümör izlenmedi. Daha sonra 3. kez yapılan seri kesme işleminde bir camda istmusta 1mm çapında tiroid kapsülüne yapışık papiller tiroid karsinomu saptandı.

TARTIŞMA

Tiroidin papiller karsinomu iyi huylu malignite potansiyeli düşük bir tümör olarak bilinir. Ancak bu tümörün biyolojik davranışı bazen sürprizler yapmakta ve tam olarak anlaşılamamaktadır. Literatürde başka bir nedenle yapılan lenfadenektomilerde papiller karsinom metastazı saptanan ancak tiroidektomi materyallerinde tümör izlenmeyen olgular bildirilmiştir. Bu olay spontan remisyon olarak kabul edilmekte, tümörsüz tiroidde izlenen psammom cisimcikleri de bunun kanıtı olarak görülmektedir. Bazen bu tümörlerin yaptığı metastazların ana kitleden boyut olarak orantısız şekilde büyük olmasının muhtemel bir nedeni de budur. Bizim olgumuzda da izlenen ana kitle ve metastazlar arasında uyumsuzluk bu nedenle olabilir.
Anahtar Kelimeler : papiller tiroid karsinomu, tiroid, lenf nodu metastazı