Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS595(972 - Şeffaf hücreli renal hücreli karsinomda intratümöral granülomatöz reaksiyon: Olgu sunumu
Üropatoloji
Merve Tural 1, Elif Öcal 1, Duygu Kankaya 1
1 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
  GİRİŞ

Granülomatöz reaksiyon, enfeksiyöz ve non-enfeksiyöz çeşitli etyolojilerle ortaya çıkan, spesifik bir kronik inflamasyon formudur. Tümör stromasında granülomatöz reaksiyon, tümörün eksprese ettiği antijenlere karşı stromanın T hücre aracılı reaksiyonu olarak tanımlanmakta ve meme, kolon karsinomu, seminoma ve Hodgkin lenfoma gibi malignitelerde görülmektedir. Renal hücreli karsinomada intratümöral granülomatöz reaksiyon literatürde sadece birkaç olgu halinde raporlanmış çok nadir bir durumdur. Burada intratümöral granülomatöz reaksiyon gösteren bir şeffaf hücreli renal hücreli karsinoma olgusu sunulmuştur.

OLGU

Sol yan ağrısı ve hematüri şikayetleri ile hastaneye başvuran 69 yaşında kadın hastaya yapılan radyolojik incelemede sol böbrek üst polde kitle lezyonu saptanmış ve parsiyel nefrektomi uygulanmıştır. Makroskopik değerlendirmede, renal parankimde, düzgün sınırlı, enkapsüle, kesit yüzü sarı turuncu renkte, yer yer kanamalı, 3.7 cm uzun çaplı tümör saptanmıştır. Histopatolojik incelemede tümörün asiner, alveoler, kistik yapılar oluşturan, şeffaf veya eozinofilik sitoplazmalı hücrelerden oluştuğu görülmüştür. Şeffaf hücreli renal hücreli karsinoma (WHO/ISUP Grade 1) ile uyumlu olan tümör stromasında, bir kısmı santralinde nekroz gösteren, düzgün sınırlı ve değişken boyutlarda, epiteloid histiyositler ve lenfositlerden meydana gelen granülom yapıları dikkati çekmiştir. EZN boyası ile granülomlarda asidorezistan basil varlığı saptanmamıştır. Tümör dışı renal parankimde granülomatöz reaksiyon izlenmemiştir.

SONUÇ

Renal hücreli karsinoma ilişkili granülomatöz reaksiyon literatürde raporlanmış çok az sayıda olgu ile oldukça nadir bir durumdur. İntratümöral granülomatöz reaksiyon gösteren şeffaf hücreli renal hücreli karsinoma ile uyumlu olan olgumuz, klinik ve histopatolojik özellikleri ve granülomatöz reaksiyon etyolojisi açısından literatür bilgileri eşliğinde tartışılacaktır.
Anahtar Kelimeler : İntratümöral granülomatöz reaksiyon, renal hücreli karsinom