Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB058(973) - Gastrointestinal mukormikozis
Gastrointestinal Patoloji
Derya Erdogan 1, Ferah Tuncel Daloğlu 1
1 Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dali
  Giriş: Aspergillus ve Mucormikozis herikiside hif yapisi izlenen mikroorganizmalalardir. Doku örneklerinin Gomori-metenamin gümüş boyası gibi özel boyalarla incelenmesiyle hif yapısı görülebilir. Aspergillus ince 45 derece acıyla dallanan septasiz hifleri variken;Mukormikozis hifalari kalın, dik açılı dallanan, septasız hifleri vardır. Kontrolsüz diyabet, lenfoma, lösemi gibi hematolojik maligniteler ve uzun süreli kortikosteroid veya immün süpresif tedavi mukormikoz için risk faktörlerdir.

Olgu: 4 Yaşında ALL nedeniyle takipli erkek hasta invajinasyon şüphesiyle ameliyata alındı. Treiztdan yaklaşık 40 cm distalde, 3-4 cm boyutlarında sarı-gri renkli, ortası boş lastik kıvamında mezenterde yer alan kitlenin yapıştığı barsak segmentinde serozal defektlere neden olduğu ve lokal perforasyona yol açtığı görüldü ve bir adet mantar topu olduğu düşünülen lezyon çıkarıldı. Makroskopik incelemede 5x5x4 cm boyutlarında, düzgün sınırlı, yuvarlak fungus topu izlenimi veren materyalin kesi yüzü siyah pigmente görünümde izlendi. Preperatlara uygulanan Hematoksilen eozin,PAS ve GMS boyalarında düzgün sınırlı yer yer septa benzeri yapilar gosteren dar aciyla dallanan hifaların görülmesi sebebiyle olguya aspergillozis, fungus topu tanısı koyuldu ancak hastanın kliniğinin iyiye gitmemesi ve ciltte de mantar enfeksiyonu görülmesi üzerine preperatlar tekrar değerlendirildiğinde etken patojenin belirgin damar invazyonu ve nekroz göstermekte olduğu izlenmiştir. Hifaları kalın yapıda çevre sınırları belirgin ancak net septa içermemektedir. Tüm histomorfolojik bulgular yeniden değerlendirildiğinde olgu "mukormikozis" lehine yorumlanmıştır.

Sonuç: Mukormikoz, tipik olarak yüksek morbidite ve mortaliteye sahip rino-serebral alanı tutan bir mantar enfeksiyondur. Gastrointestinal mukormikozis bu invaziv fungal enfeksiyonun nadir görülen bir prezentasyonudur ; bu durum kısmen teşhis ve tedavide gecikmelere yol açar ve hastalığın yayılması ile ilişkili olabilir.Gastrointestinal mukormikozis rapor edilen vakaların sadece % 7'sini oluşturur.Bizim olgumuzda barsak dokusu içerisinde kitlesel lezyona sebep olduğu için fungus topu olarak yorumlanan olguya klinik, makroskopik ve mikroskopik bulgular esliginde degerlendirilmesi tanı için yol gösterici olmustur
Anahtar Kelimeler : Aspergillus,mukormikozis,fungus topu,intestinal