Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS158(979 - Pankreasın Osteoklast Benzeri Dev Hücreler İçeren Andiferansiye Karsinomu, Olgu Sunumu
Gastrointestinal Patoloji
Cevriye Cansız Ersöz 1, Şiyar Ersöz 2, Acar Tüzüner 2, Berna Savaş 1
1 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Abd
2 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Abd
  Giriş:

Pankratik duktal adenokarsinomun bir varyantı olan osteoklast benzeri dev hücreler içeren andiferansiye karsinom, ilk olarak Rosai tarafından tanımlanmış olup, pankreas malignitelerinin %1?inden azını oluşturmaktadır. Tümör, pleomorfik neoplastik mononükleer hücreler ve bunlar ile karışık multinükleer non-neoplastik dev hücrelerden oluşmaktadır.

Olgu:

69 yaşında erkek hasta, 4-5 aydır var olan kaşıntı, sarılık, karın ağrısı ve kilo kaybı şikayetleri ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi?ne başvurmuştur. Çekilen abdominopelvik BT?de, pankreas başı yerleşimli 30x20 mm boyutlarında solid kitle, koledok ve safra kanallarında genişleme ve peripankreatik lenf nodülleri saptanmıştır. Bunun üzerine hastaya whipple operasyonu yapılmıştır. Operasyon materyalinde 2,5 cm uzun çaplı, pankreas parankimi içerisinde yerleşim gösteren ve koledoğa infiltrasyon gösteren tümörün çaprazlaşan ve yer yer küçük demetler halinde gelişim gösteren pleomorfik iğsi hücrelerden meydana geldiği saptanmıştır. Kanama, hemosiderin yüklü makrofajlardan zengin odaklarda daha yoğun olacak şekilde osteoklast tipi multinükleer dev hücrelerin yer aldığı gözlenmiştir. Yapılan immünhistokimyasal incelemelerde, iğsi hücrelerde Vimentin ile yaygın, HMW+LMW CK ve EMA ile multifokal boyanma izlenmiştir. Osteoklast tipi multinükleer dev hücrelerin Vimentin ve yaygın CD68 pozitifliği gösterdiği, HMW+LMW CK ve EMA ile negatif oldukları saptanmıştır. Neoplastik iğsi hücrelerde yaygın nükleer p53 pozitifliği izlenirken, osteoklast tipi multinükleer dev hücrelerde spesifik nükleer boyanma görülmemiştir. Bu morfolojik ve immünfenotipik bulgularla olgu pankreasın osteoklast benzeri dev hücreler içeren andiferansiye karsinomu olarak kabul edilmiştir.

Sonuç:

Pankretik malignitelerin %85?ini ekzokrin pankreas kanserleri oluşturmakta ve en sık duktal adenokarsinomlara rastlanmaktadır. Osteoklast benzeri dev hücreler içeren andiferansiye karsinom oldukça ender görülen bir histolojik tip olarak bilinmekte, en sık pankreas ve gövde kısmında görülmektedir. Olgumuzda izlenmemekle birlikte, çoğu vakada in-situ veya invaziv adenokarsinom ile birlikteliği bildirilmektedir. Tümörde izlenen dev hücreler, non neoplastik olup, reaktif doğasını ortaya koyacak şekilde, osseöz metaplazi, kalsifikasyon veya kanama odaklarında yoğun olarak izlenmektedir. Neoplastik dev hücrelerin yer aldığı pleomorfik dev hücreli tümörden, daha iyi prognoza sahip olduğunu bildiren çalışmalar bulunması nedeniyle ayrımı gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler : Pankreas, osteoklast benzeri dev hücreler içeren andiferansiye karsinom