Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS422(983 - Perianal fibroadenom
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Dilek Yılmaz 1, İsmail Sezikli 2, Bülent Öztürk 2
1 Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Hitit Üniversitesi Şehit Erol Olçok Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  Giriş: Perianal bölgede gözlenen hastalıklar, hemoroidler, inflamatuar hastalıklar, embriyolojik defektler, benign tümörler veya tümör benzeri oluşumlar, premalign lezyonlar ve malign tümörler başlıkları altında toplanabilir. Fibroadenom, bu bölgede oldukça nadir olarak görülmektedir ve anogenital bölgedeki meme glandı benzeri ter bezlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Olgu: 38 yaşında kadın hasta makatta şişlik şikayeti ile genel cerrahi polikliniğe başvurdu. Muayenesinde perianal bölgede hafif elastik kıvamlı ve yüzeye polipoid çıkıntı oluşturmuş bir kitle saptandı. Kitle eksize edildikten sonra fibroepiteliyal polip ve eksternal hemoroid ön tanılarıyla laboratuvarımıza gönderildi. Makroskopik olarak 3x2.8x2.5 cm boyularında yüzeyi kesi bölgesi dışında tamamen deri ile kaplı materyalin kesitinde çevre dokudan düzgün sınırla ayrılan 2.5 cm çapında kirli beyaz renkli hafif lobülasyon gösteren ve hafif yüzeye kabarık kitle izlendi. Mikroskopik incelemede çok katlı yassı epitelle örtülü deri dokusu altında yüzeyel yerleşimli çevre doku ile iyi sınırlı tümör izlendi. Lezyon artmış yer yer dens görünümlü bağ dokusu stroma ile bu stroma içinde genellikle lümenleri açık basıklaşmış veya küboidal görünümlü dış tabaka ve buna bitişik alçak kolumnar krakterde epitelden oluşan ikili hücre tabakası içeren glandüler yapılardan oluşan fibroepiteliyal karakterde idi ve memenin fibroadenomu ile benzer histomorfolojik özellikleri göstermekte idi. Mitoz, nekroz ve atipi gözlenmedi ve olgu perianal fibroadenom olarak değerlendirildi.

Sonuç: Fibroadenomlar ekstramamarian yerleşimli olarak görülebilmektedir ve perianal bölgede oldukça nadirdir. Biz ayıca olgumuzda olduğu gibi perianal bölgede sık görülen lezyonlara benzer klinik prezentasyon gösterebileceğini vurgulamayı amaçladık.
Anahtar Kelimeler : Ekstramammarian fibroadenom, Perianal bölge