Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS610(989 - Tüm Gleason Skor 6 (3+3) tümörler homojen mi?
Üropatoloji
Devrim Kahraman 1, Ülker Karagece Yalçın 2, Seçil Demirkol 3, Ömer Günhan 1
1 Tobb Üniversitesi Tıp Fakültesi
2 Gören Patoloji Labaratuarı
3 Bilkent Üniversitesi Genetik Bölümü
  Amaç

Prostat asiner adenokarsinom derecelendirilmesinde Gleason skorlaması halen kullanılan en önemli prognostik derecelendirmedir. Küçük yuvarlak lümen yapısına sahip atipik asiner glandlardan oluşan Gleason 6 (3+3) morfolojisine sahip kanserler International Society of Urological Pathology toplantısında ?Grup 1? olarak en iyi prognostik grup altında toplanmıştır. Bu morfolojik yapıya sahip kanserlerin bir kısmı opere edilmeden takip edilebilmektedir. Ancak Gleason 6 (3+3) morfolojisi gösteren bütün tümörler aynı nitelikte olmayabilir. Morfolojik olarak da bu grup içinde farklılıklar bulunabilir. Ayrıca tüm tümör homojen kabul edilemez. Özellikle iğne biyopsilerinde 4 komponentinin gözden kaçamsı mümkündür. Skorlama yöntemlerinin tekrarlanabilirliği farklılıklar gösterebildiğinden değerlendirmeler için ek yöntemlere ihtiyaç vardır. Günümüzde prostat kanserinin histopatolojisine katkıda bulunabilecek genomik dizinler konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmamızda Gleason 6 skoru ile rapor edilmiş örneklerde farklı morfolojik bulgular ve derecelendirmeye katkı yapabilecek immünohistokimyasal boyamalar üzerinde çalışılmıştır.

Gereç ve Yöntem

Gleason skoru 6 olarak rapor edilen toplam 37 olguda öncelikle morfolojik iki grup halinde değerlendirme yapılmıştır. Glandlardaki düzensiz köşelenmeler, stromadaki dezmoplastik reaksiyon, 100 büyütme ile göze çarpan nükleol varlığı ve nükleomegalinin eşlik ettiği nükleer vezikülasyonlar dikkate alınmıştır. Bu özelliklere sahip olmayan vakalar A grubuna; bu niteliklere sahip olan vakalar ise B grubuna dahil edilmiştir. Her iki grupta immünohistokimyasal olarak p53 ve Ki67 boyanma sıklıkları morfofetrik sayım ile belirlenmiştir. Sonuçlar Independent samples T test ile gerçekleştirilen istatistik yöntemi ile değerlendirilmiştir.

Bulgular

Grupla arasında Ki67 boyanmaları açısından fark anlamlıdır (p<0.05). B grubu anlamlı olarak daha fazla ki67 ile boyanmış. P53 açısından gruplar arasında anlamlı fark çıkmamıştır (p>0.05).

Sonuç

Bulgular Gleason 6 (3+3) olgularının homojen olmayabileceği fikrini desteklemektedir. Farklılıklar hastaların PSA değerleri ile takiplerinin sonucu anlaşılabilir. Genomik değişikliklerin tespiti beklenen değerlendirmeler için daha fazla veri oluşturabilir. Bu sunumun devamı olarak prostat tümörlerine ait mikrodizi verisetleri üzerinde çalışmayı planlamaktayız.
Anahtar Kelimeler : Prostat, adenokarsinom, Gleason skor