Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB006(999) - Türkiye'deki mortalitesi hızla artan pankreas kanseri 20 yıl içinde kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olabilir
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Haldun Umudum 1, Muhammed Zahid Özdaş 2, Yarkın Dolaş 2
1 Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ad
2 Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem 4 Öğrencisi
  AMAÇ

Pankreasın duktal adenokanseri (PDK) en fatal tümörlerden biridir. Tanı koyulduktan sonra 5 yıllık hayatta kalım oranı %1 ile %14 arasında değişmektedir. Tüm dünyada sık görülen kanserlerin (meme, akciğer, prostat, kolorektal) insidensi ve mortalitesi nispeten sabitken PDK'ın insidensi ve mortalitesi belirgin olarak değişmektedir. Bu çalışmada Türkiye?de PDK mortalitesini ve insidensinin son yedi yıl içindeki değişimini araştırdık.

GEREÇ VE YÖNTEM

Bu çalışma Türkiye?de daha önce yayımlanmış ulusal ve yerel veritabanlarından elde edilen istatistiksel verilere dayanmaktadır. 2009 ve 2016 yılları arasında ülke nüfusunu, demografik özellikleri, yeni tanı konulan PDK olgularını, PDK'ye bağlı ölümleri elektronik hesap tablolarına işledik. Her bir yıl için insidens, mortalite oranları ve demografik değişkenleri hesapladık. Bu oranların yıllar içindeki değişimini araştırdık.

BULGULAR

Mortalite: Çalışmanın kapsadığı yedi yıl (2009-2016) süresince, PDK'ya bağlı mortalite hiç azalmadan sürekli artmıştır. Yedi yıl sonunda toplam artış, başlangıca göre %62 oranında olmuştur. 2009'da yılda 3000 kadar hasta PDK nedeniyle hayatını kaybetmişken (milyonda 40), 2016'da bu sayı 4700 civarındadır (milyonda 60). Artış kadınlarda %68, erkeklerde ise %52 oranındadır. İnsidens: 2010-2014 yılları arasında PDK'nin insidensi hafif derecede artış göstermiştir.

SONUÇ:

Bu çalışma Türkiye?de pankreas kanserinin insidensinin nispeten sabit kaldığı ancak mortalitesinin dramatik olarak arttığını göstermektedir. Halen Türkiye?de PDK'ye bağlı mortalite tüm kanser mortalitelerinin içinde beşinci sıradadır ( sırasıyla akciğer, gastrik, lenfoid ve kolorektal tümörlerden sonra). PDK mortalitesi her yedi yılda 1,5 katına çıkmaktadır. önümüzdeki 20- 30 yıl içinde ülkemizde PDK mortalitesinin, kansere bağlı ölümler içinde ilk veya ikinci sıraya yükselmesi beklenebilir. Artışın böyle sürmesi durumunda önümüzdeki dekadlarda mortalitesi kalp krizine ve akciğer kanserine ulaşacaktır.
Anahtar Kelimeler : Pankreas kanseri mortalitesi, PDK, Pankreasın duktal karsinomu