Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS287(101 - Karaciğer kitlesel lezyonlarının patolojisinde lenfoma tanısının önemi
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Beyza Keskin 1, Çiğdem Ataizi Çelikel 1, Süheyla Uyar Bozkurt 1
1 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  AMAÇ

Karaciğer tru-cut biyopsileri karaciğerde kitlesel lezyonlarda uygulanan tanısal bir yöntemdir. Karaciğer kitle lezyonlarında primer karaciğer tümörleri, metastatik tümörler yanısıra daha nadiren lenfomalar saptanabilmektedir. Karaciğer kitlesi nedeni ile tru-cut biyopsi yapılan olgularda lenfoma insidansının, alt tiplerinin saptanması, tanı sürecinde ayırıcı tanı güçlüğü çekilen olgularda immunohistokimyasal belirteçlerin önemini incelemektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

2012-2018 yılları arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesinde patoloji arşiv kayıtları incelenerek, karaciğer kitlesi nedeni ile tru-cut biyopsi uygulanan hastalar içinde lenfoma tanısı olan olgular saptanmıştır. Bu olgulara ait H&E ve immunohistokimya boyalı lamlar arşivden çıkarılarak tekrar incelenmiştir. Bu yıllara ait karaciğerden kitle ön tanısıyla gönderilen 641 olgunun 15?inde lenfoma tanısı saptanmıştır.

BULGULAR

Lenfoma tanısı alan 15 vakanın 9?si erkek, 6?sı kadındır. Vakaların yaş ortalaması 63(11-89)'tür. Hastalardan 13?ünün primer tanısı karaciğer biyopsisi ile konmuştur. Diğer iki olgu ise transüretral rezeksiyon(TUR) ve mide biyopsisi ile ilk tanılarını almıştır. Lenfoma tanısı ile takip edilen iki hastada rutin kontrolleri sırasında karaciğerde kitle saptanmış ve marginal zon lenfoma tanısı almışlardır. 15 olgu içinde 2 hastanın eşlik eden lenfoma dışı malignitesi bulunmaktadır. Primer malignitelerinin takipleri sırasında karaciğerde yeni gelişen lezyona yapılan biyopsilerde lenfoma tanısı almışlardır. Lenfoma alt tiplerine bakıldığında 2 vaka Hodgkin lenfoma-klasik alt tip, 13 vaka ise non-Hodgkin lenfoma; bunlardan 3?ü marginal zon lenfoma, 4?ü yüksek dereceli B hücreli lenfoma, 2?si diffüz büyük B hücreli lenfoma, 2'si ALK negatif anaplastik büyük hücreli lenfoma, 2'si sınıflandırılamayan B hücreli lenfomadır. Anaplastik büyük hücreli lenfoma olgularında pleomorfik iri hücrelerin olması ve ilk etapta yapılan immunohistokimyasal incelemede CD3 negatifliği nedeni ile, karsinom metastazı açısından tanı güçlüğü yaratmıştır. CD30 pozitifliği ve diğer T hücresi belirteçleri tanıya yardımcı olmuştur.

SONUÇ

Karaciğerin kitlesel lezyonlarının % 2,3'ünü lenfoma olguları oluşturmaktadır. Nadir görülmekle birlikte, karaciğer kitle biyopsilerinin ayırıcı tanısında lenfoma tanısı akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : karaciğer, lenfoma, kitle