Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS411(102 - İNGUİNAL BÖLGE YERLEŞİMLİ İNTRANODAL ?MAMMARY-TYPE? PALİZATLANAN MYOFİBROBLASTOM
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Selcen Yonat 1, Güldal Esendağlı 1, Ömer Uluoğlu 1
1 Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi
2 Özel Lösante Çocuk Ve Erişkin Hastanesi, Ankara
  Giriş: ?Mammary-type? myofibroblastom histopatolojik olarak hyalinize kollajen lifler ve mast hücreleri içeren bir stromada iğsi şekilli myofibroblastlardan oluşan benign mezenkimal bir neoplazidir. Genellikle süt çizgisi (milkline) üzerinde yerleşim gösteren, çoğunlukla erişkin dönemde ortaya çıkan, eşit cinsiyet dağılımına sahip nadir görülen bir tümördür. Nadir görülen ve atipik yerleşim yerine sahip olgumuz literatür eşliğinde sunulmuştur.

Olgu: 50 yaşında erkek olgumuzun sol kasık bölgesinde son 2 ayda büyüyen kitle şikayetiyle başvurduğu dış merkezde yapılan eksizyonel biyopsi sonucu mezenkimal tümör (ön planda soliter fibröz tümör) olarak raporlanmış. Merkezimize konsültasyon amaçlı gönderilen parafin doku bloğundan hazırlanan ve çok sayıda immünhistokimyasal çalışma eşliğinde incelenen kesitlerde çevresinde lenf nodu yapısının kısmen korunduğu, iğsi-oval nükleuslu, iğsi şişkin hücrelerden oluşan yer yer hyalinize kaba kollajen liflerin bulunduğu ve mast hücrelerinin eşlik ettiği tümöral lezyon izlendi. İmmünhistokimyasal çalışmalarda Vimentin ile diffüz, Desmin ve CD34 ile yer yer, EMA ile fokal pozitif boyanma saptandı. SMA, Pankeratin, CD31, S100, CD45, ALK, CD23 ve HMB-45 negatiftir. Tedavisinin total eksizyon olduğu bildirilen bu tümöre sahip olgumuzda dış merkezde lezyon tümüyle çıkarıldığından kesin patolojik tanı sonrasında ek bir tedavi uygulanmayıp klinik izlem önerilmiş.

Sonuç: Bu olguda tanıya ulaşırken lezyonun lokalizasyonu, büyüme hızı, morfolojik görünümü ve immünhistokmyasal bulguların birlikte değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Olgumuzda saptanan ve inguinal intranodal ?mammary-type? palizatlanan myofibroblastom olarak tanı verilen bu benign tümör, süt çizgisi üzerinde olmasına karşın inguinal lenf nodu (intranodal) yerleşimli olması ve nadir görülmesi nedeniyle sunulmaya değer bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler : myofibroblastom, mammary type myofibroblastom,