Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS245(102 - Eş Zamanlı Akut Myeloid Lösemi Ve B Hücre Kökenli Non-Hodgkin Lenfoma Kemik İliği Tutulumu- Nadir Bir Olgu
Hematopatoloji
Zelal Akgündüz 1, Dinç Süren 1, Erdal Kurtoğlu 2, Utku Iltar 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Hematoloji Kliniği
  GİRİŞ

Akut Myeloid Lösemi (AML) undiferansiye miyeloid prekürsörlerinin klonal proliferasyonu sonucunda bozulmuş hematopoez ile karakterize hematolojik bir malignitedir. AML de novo olarak gelişebileceği gibi Myeloproliferatif Neoplaziler(MPN) ve Myelodisplastik Sendrom(MDS)?un transformasyonu sonucunda veya hematolenfoid malignitelerin tedavisinde kullanılan ajanlara sekonder de gelişebilir. Literatürdeki eş zamanlı AML ve B hücre kökenli Non-Hodgkin Lenfoma (B-NHL) olgularının çoğunluğu B-NHL ,MDS veya MPN tedavisine sekonder gelişen ve farklı organların eş zamanlı tutulumunun izlendiği olgulardır.

OLGU

50 yaşında erkek hasta son birkaç ayda devam eden kilo kaybı ve halsizlik şikayetleri ile hematoloji kliniğimize başvurdu.Yapılan tetkilerde RBC, Hemoglobin ve Platelet düşüklüğü saptanması üzerine hastaya kemik iliği biyopsisi yapıldı. Mikroskopik incelemede. İlik mesafesinde paratrabeküler - nodüler paternde küçük yuvarlak, hiperkromatik nükleuslu, dar sitoplazmalı hücrelerden oluşan , bu alan dışında kalan ilik mesafesinde orta büyüklükte veziküle nükleuslu ve sitoplazmaları seçilen hücrelerden oluşan iki farklı morfolojide neoplastik proliferasyon izlendi. Yapılan immünohistokimyasal incelemede paratrabeküler- nodüler patern oluşturan küçük hiperkromatik nükleuslu hücreler CD20 ve Bcl-2 pozitif; CD3,CD5,CD23, CD10, Bcl6 ve SiklinD1 negatif ; orta büyüklükte veziküle nükleuslu hücreler ise CD34, CD38, CD13,CD33 ve HLADR ile pozitif; MPO,CD20,CD2, CD79a,Tdt ve CD117 negatif saptandı. Morfolojik ve immünohistokimyasal veriler eşliğinde olgu AML ve ön planda Marjinal Zon Lenfoma (MZL) ile uyumlu olmak üzere B-NHL kemik iliği tutulumu olarak değerlendirildi.

SONUÇ

AML ve B-NHL farklı kök hücre dizilerinden gelişen ve birliktelikleri nadir olan hematolojik neoplazilerdir. Literatürde farklı odaklarda AML ve B-NHL saptanan olgular bulunsa da tedavi ilişkisiz eş zamanlı kemik iliği tutulumuna dair yalnızca iki olgu yer almaktadır.
Anahtar Kelimeler : akut myeloid lösemi, non-hodgkin lenfoma, eş zamanlı