Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS454(102 - POSTPARTUM KSANTOGRANÜLOMATÖZ MASTİT
Meme Patolojisi
Selcen Yonat 1, Güldal Esendağlı 1, Murat Akın 1, Serap Gültekin 1
1 Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi
  Giriş: Ksantogranülomatöz inflamasyon mikroskobik olarak multinükleer dev hücreler, lipid yüklü makrofajlar ve kolesterol kristalleri ile karakterize kronik granülomatöz bir inflamasyon tipidir. En sık böbrek ve safra kesesinde tanımlanmış olmakla birlikte birçok organda bu inflamasyon tipinin izlenebileceği bildirilmiştir. Yerleşim yeri açısından nadir olan ve postpartum dönemde memede ksantagranülomatöz inflamasyon ile ortaya çıkan olgumuz literatür eşliğinde sunulmuştur.

Olgu: 30 yaşında kadın postpartum laktasyonel dönemde memede ağrı şikayeti ile başvurmuş. Meme ultrasonografisi sonucu granülomatöz mastit ön tanısıyla kor biyopsi işlemi yapılan hastanın mikroskobik incelemesinde doku örneklerinin büyük kısmını kaplayan kronik lenfoplazmositer inflamasyon ile karışık, belirli bir yapılanma oluşturmayan geniş alanlar kaplayan köpüksü sitoplazmalı ksantomatöz histiyosit kümeleri izlenmiştir. Belirign bir granülom ya da dev hücre formasyonu saptanmamıştır. İmmünhistokimyasal çalışmada plazma hücrelerinin büyük kısmında IgG ve IgG4 ile pozitif boyanma izlenmiştir. Ksantomatöz morfolojideki histiyositlerde CD68 ile yaygın boyanma izlenmiş olup S100 negatiftir. Keratin 19 ile rezidü duktus yapılarında boyanma izlenmiş olup histokimyasal çalışmada Asit-Fast-Basil boyası ile asidorezistan basil saptanmamıştır. Olguda mevcut lezyon morfolojik görünüm, immünhistokimyasal bulgular ve literatür eşliğinde ksantogranülomatöz mastit ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç: Ksantogranülomatöz mastit ile, postpartum laktasyonel dönemde sık görülen granülomatöz lobüler mastitten farklı olarak, nadiren karşılaşılabilinmektedir. Bu lezyonun daha çok duktal ektazi ile ilişkili bulunduğu bildirilmiş olmasına karşın, bizim olgumuzda bulunduğu gibi IgG4 veya laktasyonel dönem ile ilişkisi literatürde bildirilmemiştir. Ayırıcı tanısında, özellikle granüler hücreli tümör akla gelmeli ve immünhistokimya eşliğinde ayırımı yapılmalıdır. Ksantogranülomatöz mastitin nadir de olsa görülebileceği, postpartum dönem ile ilişikili olarak da karşımıza çıkabileceğinin bilinmesi ve ayırıcı tanıda akla getirilmesi önem taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler : kasantogranülomatöz, mastit,