Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS598(103 - ASAP tanısı alan olguların klinikopatolojik verileriyle değerlendirilmesi
Üropatoloji
Selma Şengiz Erhan 1, Abdulkadir Sonkaya 1, Çağlar Çakır 1, Tamer Aydın 1
1 Sbü Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
  Amaç: Atipik küçük asiner proliferasyon (ASAP), prostat biyopsilerinde malignitenin kesin tanısı için gerekli olan özelliklerin bir kısmını taşıyan küçük tümör odakları ile iyi örneklenmeyen ve malign glandüler proliferasyonları taklit eden benign lezyonları kapsayan geniş bir tanıdır. İğne biyopsilerinde ASAP görülme sıklığı ortalama %5?tir (%1,5-9). Biyopside ASAP saptanan olgulardaki yüksek kanser riski nedeniyle bu hastalara 3 ay içerisinde tekrar biyopsi önerilmektedir. Biz burada bölümümüzde ASAP tanısı almış olguları, PSA değerleri ve varolan rebiyopsi sonuçları ile birlikte değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve yöntem: Çalışmamız 2014-2018 yılları arasında ASAP tanısı almış 121 olguyu kapsamaktadır. Çalışmamızda olgulara ait yaş, PSA değerleri, tekrar biyopsileri (rebiyopsi) ve sonuçları değerlendirilmiştir.

Bulgular: Olguların ortalama yaşı 62,74?tü (40-84 yaş). ASAP tanılı olgular içinde rebiyopsisi olan 39 olgu (% 32,2) saptandı. Bu olgulardan 18?i (%46) benign (adenomatöz hiperplazi), 8?i (%20) ASAP ve 13?ü (%34) adenokarsinom tanısı aldı. Tümör tanılı olgularda gleason skoru 6-8 arasında değişmekteydi. Olguların 81?inde (%66) PSA değeri 4ng/ml?nin üzerindeydi. Bu olgulardan 13?ünde ise PSA değeri 10 ng/mL ve üzerinde olup; rebiyopsi uygulananlar arasında üçü benign, biri ASAP ve ikisi adenokarsinom tanısına sahipti. Çalışma grubu içinde yer alan 82 olguya ise rebiyopsi uygulanmamıştı.

Sonuç: Prostat adenokarsinomu erkeklerde en sık görülen kanser olup; tipik olarak 50 yaş üzerinde görülür. Çalışmalarda prostat kanserli hastaların yaklaşık %75?inde PSA?nın 4ng/ml?nin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Prostat iğne biyopsileri ise erken prostat kanseri tanısında oldukça güvenilir bir yöntemdir. Bu yöntemle biyopsilerin %5?inde ASAP tanısı alan olguların yaklaşık %56?sına rebiyopsi uygulanmaktadır. ASAP sonrası tekrarlanan biyopsiler ile prostat adenokarsinom yakalama şansı ise %30-40 olarak bildirilmektedir. Bu sonuçlara göre ASAP tanısı almış olgulara uygulanan rebiyopsi oranımız düşük, prostat adenokarsinom tanı oranımız ise benzerdir. Ancak rebiyopsi sayımızın literatürdekine benzer şekilde artması halinde adenokarsinom tanı oranımız daha da yükselebilir. Sonuç olarak bu veriler iğne biyopsisinde ASAP tanısı alan hastaların mutlaka ikinci bir biyopsi ile takip edilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler : ASAP, prostat, adenokarsinom, rebiyopsi