Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB080(1040 - MYELOMA BÖBREĞİ: 8 Olguda Klinikopatolojik Değerlendirme
Nefropatoloji
Esra Altun 1, Gülfiliz Gönlüşen 1, Saime Paydaş 2, Bülent Kaya 2, Kıvılcım Erdoğan 1, Semra Paydaş 3
1 Çukurova Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Çukurova Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı
3 Çukurova Üniversitesi Onkoloji Anabilim Dalı
  Multiple myeloma (MM) plazma hücrelerinin monoklonal proliferasyonu sonucu ortaya çıkan hematolojik bir neoplazidir ve böbrek bu hastalıkta sık tutulan hedef organlardan biridir. MM'lu hastalarda böbrek tutulumu farklı klinik ve morfolojilerde olabilmektedir. Myeloma silendir nefropatisi (MSN),Hafif zincir birikim hastalığı (HZBH), AL amiloidoz ; MM'de en sık görülen böbrek hastalıklarıdır.

Biz bu çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim dalında tanı konan MM'a bağlı böbrek tutulumu olan 8 olguyu klinik ve patolojik bulguları ile değerlendirdik. Olguların üçü MSN, üçü HZBH , ikisi AL amiloidoz tanısı almıştır. Olguların beşi kadın, üçü erkektir. Hastaların yaşları 48-74 yaş arasında değişiyordu. MSN tanısı alan olguların tamamı akut böbrek yetmezliği kliniğine sahipken; diğer HZBH ve AL amiloidoz olguları proteinüri ya da nefrotik sendrom bulguları gösteriyordu. MSN'li olguların ikisinde böbrek iğne biyopsisinde MSN tanısı konulduktan sonra MM tanısı konulmuştur; üçüncü hastada ise MM tanısı aldıktan 5 yıl sonra takipleri sırasında böbrek tutulumu ortaya çıkmıştır.

Olguların üçünde HZBH saptanmış olup; bu hastaların ikisinin böbrek biyopsilerinde HZBH tanısı konduktan sonra MM tanısı konmuştur. Üçüncü hasta ise MM tanılı bir hasta olup; böbrek tutulumu sonra gelişmiştir.

AL amiloidoz gelişen olgular klinik olarak nefrotik sendrom bulgularına sahipti ve bu hastaların ikisi böbrek biyopsisinde AL amiloidoz tanısından sonra MM tanısı almıştır.

Multiple myelomlu hastalarda böbrek tutulumunun ne zaman ve hangi morfolojide görüleceği bilinmemektedir ve böbrek biyopsisi tanı ve tedaviyi yönlendirmede çoğunlukla kritik bir rol oynamaktadır.Bizde bu çalışmada kendi serimizde olgularımızı klinikopatolojik olarak literatür bilgileri ışığında tartıştık.
Anahtar Kelimeler : Multiple myeloma,Myeloma silendir nefropatisi