Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS578(104 - Senkron Mesanenin Küçük Hücreli Karsinomu ve Berrak Hücreli Tipte Böbrek Hücreli Karsinom: Olgu Sunumu
Üropatoloji
Kerem Özcan 1, Engin Dereköylü 2, Zübeyr Talat 2, İclal Gürses 1
1 İstanbul Üniversitesi-cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı
2 İstanbul Üniversitesi-cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Mesanenin küçük hücreli karsinomu (MKHK) ortalama 6. Dekadda görülen, erkek predominansı belirgin (K/E: 5/1) oldukça nadir, tanı anında genellikle ileri evre ve agresif bir neoplazidir. MKHK tüm mesane kanserlerinin %1?den azını oluşturur. Mesanenin diğer tümörleriyle birarada bulunması yaygın bir özelliğidir.

Berrak hücreli tipte böbrek hücreli karsinom (BHTBHK) berrak ya da kısmen eozinofilik sitoplazmalı tümöral hücrelerden oluşan, morfolojik olarak heterojen bir malignensi grubudur. Tüm böbrek hücreli karsinomların yaklaşık %70?ini oluşturur. Prognozu direkt patolojik evreyle ilişkilidir.

Nadir olması nedeniyle mesane TUR materyalinde küçük hücreli karsinom ve böbrek trucut biyopside BHTBHK tanısı alan olguyu sunmayı amaçladık.

OLGU

70 yaşında bilinen hastalığı olmayan erkek hasta hematüri şikayetiyle başka bir merkeze başvurmuş. Tetkiklerinde mesanede kitle saptanarak TUR yapılmış ve patoloji sonucu lamina propria ve muskularis propria?ya invaze nöroendokrin karsinom olarak raporlanarak fakültemize refere edilmiş. Fakültemiz tetkiklerinde PET-BT?de mesane duvarlarında kalınlaşmaya neden olan kuşkulu bulgular ve komşu prostat dokusunda hipermetabolik lezyonlar, sağ böbrek alt polde onkositom ya da RCC düşündüren kitle lezyon görüldü. Böbrekteki kitleden trucut biyopsi yapıldı.

TUR materyalinde lamina propria?yı ve muskularis propria?yı invaze etmiş, sık mitoz izlenen, hiperkromatik, yuvarlak-ovoid nükleuslu, sitoplazmaları seçilemeyen tümöral infiltrasyon görüldü. Tümörde sinaptofizin, kromogranin, CD56, TTF1(spt24) pozitifti. Ayrıca küçük fragmanlar halinde tümöre eşlik eden non-invaziv yüksek gradlı ürotelyal karsinom ve ürotelyal insitu karsinom alanları da mevcuttu.

Böbrek trucut biyopsisinde vaskülarize fibrotik stroma içerisinde fokal birkaç alanda bez ya da tübül yapan, yuvarlak nükleuslu, geniş soluk sitoplazmalı az sayıda atipik hücre görüldü. Bu hücreler PAX8 ve CK7 için diffuz kuvvetli reaktivite gösterdi. BHTBHK ile uyumlu olarak değerlendirildi.

SONUÇ

Mesanenin primer küçük hücreli karsinomu oldukça nadir bir antite olup mesane karsinomlarının %1?den azını oluşturmaktadır. Bu malignensiye ürotelyal karsinom alanlarının eşlik etmesi beklenen bir bulguyken ikinci primer olarak diğer malignitelerle birlikte görülmesi oldukça enderdir. Mesanenin küçük hücreli karsinomu bu olguda majör prognostik belirleyicidir.
Anahtar Kelimeler : mesane küçük hücreli karsinom,nöroendokrin karsinom,böbrek hücreli karsinom