Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS205(105 - Nadir bir Paravezikal Kitle : Peritoneal Serbest Cisim
Gastrointestinal Patoloji
Öncel İpekçi 1, Hasan Çalış 2
1 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği
2 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  Giriş

Peritoneal serbest cisimler nadir lezyonlar olup, genellikle 5cm?den küçüktürler. 5cm?den büyük olanlar dev peritoneal serbest cisim olarak adlandırılırlar. Hastalar genellikle asemptomatik olup, radyolojik olarak insidental fark edilirler.Hastalar yerleşim yerine göre farklı semptomlarla kliniğe başvurabilirler. Bunlar karın ağrısı, pelvik ağrı gibi basit semptomlardan intestinal obstrüksiyon, üriner retansiyon gibi daha ciddi semptomlar olabilir.

Olgu

55 yaşında erkek hasta radyolojik olarak insidental saptanmış paravezikal kitle nedeniyle genel cerrahi kliniğimize başvurmuştur. Laparoskopik çıkarılan kitle 3 cm çapında, düzgün sınırlı,oval şekilli,solid beyaz renkte nodüler lezyon şeklindedir.Kesit yüzünde ortasında küçük bir odakta sarı turuncu bir alan taşıyan çevresi fibrotik orta-sert kıvamda idi. Mikroskopik olarak düzgün sınırlı ,periferinde fibrobastik-myofibroblastik karakterde hücreler taşıyan oldukça kalın bir fibröz kapsüle sahip ortasında yağ nekrozu alanları taşımaktaydı.

Sonuç

Nadir bir durum olan peritoneal serbest cisimlerin hem klinik tablosu hem de radyolojik ve patolojik olarak oldukça karakteristik bir görüntüsü mevcuttur. Bu yüzden tanıyı her aşamada doğru ve hızlı koyup hastayı hem tedavi hem de patolojik tanı sürecinde bekletmemek gerekir. Bunlar aynı zamanda peritoneal fare olarak da adlandırılırlar. İnsidansı ile ilgili bilgimiz oldukça sınırlıdır. Erkeklerde kadınlara oranla yaklaşık dört kat fazla görülür.Genellikle 5cm den küçüktürler. Hem nadir bir antite oluşu hem de tipik görüntüsü nedeniyle akılda tutulması gereken bir lezyon oluşu nedeniyle bu olguyu paylaşmak istedik.
Anahtar Kelimeler : peritoneal serbest cisim , peritoneal fare