Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS337(105 - İntravenöz leiomyomatozis: olgu sunumu
Jinekopatoloji
Zeliha Esin Çelik 1, Atilla Orhan 1, Sümeyye Nur Bayram 1
1 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi,konya
  Giriş: İntravenöz leiomyomatozis çok nadir bir düz kas tümörüdür. Leiomyom sınırlarını aşan, noduler kitleler ve kordonlar oluşturur. Makroskopik olarak Broad ligament içindeki uterin venlere veya diğer pelvik venlerin içine solucan benzeri uzanım gösterir. Bazen vena kava ve sağ kalbe ulaşabilir. Mikroskopik olarak tümör venöz kanalların içinde bulunur. Hücresel niteliği leiomyom ile benzerdir.

Olgu: 42 yaşında G3P3 olan kadın hasta kanama şikayeti ile hastanemize başvurdu. Manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve pelvik-abdominal ultrason: ?Pelvisi tamamen dolduran ,en geniş yerinde 14cm olan, sağ ovaryan veni tamamen kaplayan inferior vena kavaya uzanan, sağ renal ven içine giren kitle saptandı.? şeklinde yorumlandı. Operasyon sonucu gönderilen histerektomi materyalinde makroskopik olarak iki adneksiyel bölge arasında yerleşmiş 18,5x11x8 cm ölçülerinde kesiti noduler görünümde sağ adneks boyunca devamlı kitle görüldü. Mikroskopik olarak tümör sellüler leiomyom morfolojisinde olup myometrium içerisindeki bir damar lümeninde tümör hücre gruplarına rastlandı. Olguya bu hali ile İntravenöz Leiomyomatozis tanısı konuldu.

Sonuç: Olgumuz ile tümörün ovaryan ven,renal ven, inferior vena kava ve myometrial damarlar içerisinde bulunan yaygın hali sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : intravenöz leiomyomatozis, leiomyom, vena kava