Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS551(107 - Herni kesesinde malign mezotelyoma tanısı
Sitopatoloji
Ayşegül Erdem 1, Gülçin Şimşek 1, Esma Gürbüz 1, Gülsüm Şeyma Yalçın 1, Gökhan Akkurt 2
1 Sbü Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Sbü Ankara Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  GİRİŞ

Mezotelyoma, plevra, perikard, periton ve tunika vaginalis testisin mezotelyumundan kaynaklanan sinsi başlangıçlı bir tümördür. %80 oranında plevradan kaynaklanır. Tümörün en büyük sebebi asbesttir. Mesleki asbest temasına bağlı mezotelyoma en fazla 5. ve 6. dekatlarda görülür. Asbest teması ile mezotelyoma arasındaki latent süre 20-40 yıl civarındadır. Daha erken yaşlarda tespit edilen vakalarda çocukluk döneminde asbest teması mevcuttur . Hastalıkta en fazla saptanan bulgular dispne ve non-plöretik göğüs ağrısıdır. Bizim olgumuzda olduğu gibi latent dönemde tesadüfen de saptanabilir.

OLGU

60 yaşında erkek hasta inguinal herni nedeniyle opere edilirken, herni bölgesinden gelen sıvı nedeniyle intraoperatif değerlendirme istendi. Gelen sıvıdan direkt yayma yapıldı. Diff quick ile boyandı. Sitolojik incelemede çok sayıda iri yuvarlak hiperkromatik nukleuslu, kaba kromatinli, üç boyutlu gruplar oluşturan atipik mezotel benzeri epitelyal hücre izlendi. İntraoperatif değerlendirmede, malign sitoloji cevabı verildi ve batın içine eksploratif cerrahi önerildi. Postoperatif olarak herni kesesi kaydıyla gönderilen materyalde 4,5x2,5x2,5 cm ölçüsünde kesit yüzü krem-sarı renkli, solid görünümde, elastik kıvamda kitle izlendi. Kitlenin parafin kesit incelemesi epiteloid tip malign mezotelyoma olarak raporlandı. Daha sonra çekilen FDG PET-BT?de peritonda şüpheli kalınlaşma alanları izlendi ve klinik olarak tanımız doğrulandı.

SONUÇ

Herni keselerinin makroskopik değerlendirmesinde örnekleme, varsa kalınlaşmış alanlardan, yeterli miktarda yapılmalı, latent dönemde mezotelyomanın bu şekilde prezente olabileceği akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : herni kesesi, mezotelyoma