Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB004(1081 - EUS EŞLİĞİNDE PANKREAS BİYOPSİLERİNİN TANISAL DEĞERİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Anıl Aysal 1, Nida Erbaş 1, Göksel Bengi 2, Müjde Soytürk 2, Özgül Sağol 1
1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji
2 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentereoloji
  Amaç: EUS eşliğinde pankreas biyopsisi 20 yıldan uzun süredir pankreas lezyonların tanısında kullanılan sensitivite ve spesifitesi yüksek, minimal invaziv bir yöntemdir. Literatürde %70-90 arası değişen tanısal doğruluk oranları bildirilmektedir. Bu çalışma; EUS eşliğinde pankreas biyopsilerinin tanısal değerini ortaya koymayı amaçlayan bir döküm çalışmasıdır.

Gereç-Yöntem: 2009-2016 arasında EUS eşliğinde pankreas biyopsisi yapılmış 302 olguya ait patoloji raporları incelenmiş, patolojik tanıların dökümü yapılmıştır. Bu olgular arasında biyopsi sonrası pankreas rezeksiyonu olan olgular belirlenmiş ve biyopsi tanıları ile operasyon materyali tanıları karşılaştırılarak tanısal uyum değerlendirilmiştir.

Bulgular: Olguların %47?sinde pankreas adenokarsinomu ile uyumlu malignite bulguları izlenmiştir. %8?i atipik epitel hücreleri, %2.5?i müsinöz neoplastik epitel hücreleri olarak raporlanmış, %8?i ise nöroendokrin neoplazi tanısı almıştır. Olguların %10.5?inde benign bulgular saptanmış, %6.8?i tanısal yönden yetersiz bulunmuştur. Akut/kronik/granulomatoz inflamasyon %8, mezenkimal tümör %2.5, solid pseudopapiller tümör %2.5, metastaz %1.8, aksesuar dalak %1.2 ve lenfoma %1.2 oranında saptanmıştır. Biyopsi yapılan olguların %17.2?si opere olmuştur. Opere olan olguların %85.7?sinde biyopsi tanısı ile operasyon materyali tanısı birbiri ile uyumludur. Biyopsi materyalinde pankreas adenokarsinomu ve nöroendokrin neoplazi ile uyumlu olarak raporlanan ve opere edilen olguların tanıları biyopsi tanıları ile %100 korelasyon göstermektedir. En sık tanısal uyumsuzluk biyopsi materyalinde solid pseudopapiller tümör olduğu düşünülen olgularda saptanmış olup opere olan 6 olgunun 1?i nöroendokrin neoplazi ve 1?i asiner hücreli karsinom tanısı almıştır, diğer 4 olgu biyopsi tanısı ile uyumludur (%66).

Sonuç: Bu çalışmada EUS eşliğinde pankreas biyopsi tanılarının operasyon materyali tanılarına göre tanısal doğruluk oranı literatür ile uyumlu şekilde %85.7 olarak bulunmuştur.Pankreas primer karsinomlarını ve nöroendokrin neoplazileri saptamada %100 başarılı olduğu saptanmıştır. Literatürde solid pseudopapiller tümör tanısı açısından %70-80 olarak bildirilen tanısal doğruluk oranı bizim çalışmamızda da benzer bulunmuştur. Solid pseudopapiller tümör benzeri bulgular izlenmesi ayırıcı tanıda benzer bulgular sergileyen diğer tümörler nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu çalışma sonuçları da EUS eşliğinde pankreas biyopsilerinin tanısal yönden tartışmasız şekilde etkin olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler : Pankreas, EUS eşliğinde biyopsi