Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS245 - GASTRİK ADENOKARSİNOMLARDA KAVEOLİN-1 EKSPRESYONUNUN HER2 AMPLİFİKASYONU VE KLİNİKOPATOLOJİK PARAMETRELERLE İLİŞKİSİ
Gastrointestinal Patoloji
Yetkin Koca1, Gülden Diniz1, Ülkü Küçük1, Pınar Öksüz1, Talya Akata1, Melis Yemen1
1Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
 

Giriş ve Amaç: Kaveolin-1 hücresel süreçlerin önemli bir düzenleyicisidir ve bu süreçler hücre büyümesi, apoptoz, anjiyogenez ve karsinojenez de dahil olmak üzere çok sayıda biyolojik ve metabolik işlevleri kapsar. Mide kanserleri dünyada en sık görülen ve ölüme yol açan kanserlerden biri olup, tanı anında çoğu ileri evrede olduğu için sağ kalım oranı oldukça düşüktür. Bu çalışmanın amacı mide kanserlerinde İHK’sal kaveolin-1 ekspresyonunun HER2 amplifikasyonu ve diğer klinik- patolojik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışmada Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuarında 2011-2014 yılları arasında tanı almış ve gastrektomi uygulanmış 116 mide karsinomu olgusuna ait tüm klinik bilgiler yeniden gözden geçirilmiştir. Tümör dokularından 2 mm çaplı demonstratif alanlar seçilerek çoklu bloklar hazırlanmış ve İHK’sal olarak kaveolin-1 ekspresyonu değerlendirilmiştir.
Bulgular: Normal dokularda olduğu gibi perivasküler alanda sınırlı kaveolin 1 ekspresyonu gözlenen tümörler kaveolin 1 negatif olarak kabul edildi. Kaveolin 1 ekspresyonu gözlenen 58 olgunun 53’ünde ekspresyon stromal, 5’inde ise tümöral paterndeydi. Tümöral kaveolin 1 eksprese eden 5 tümörün tümü erkek hastaydı, yerleşim olarak kardia ve korpus kökenli olup içlerinde antrum/ pilor yerleşimli olgu yoktu. Tümöral kaveolin 1 pozitif olgularda eksitus oranı daha yüksekti (%60). Ancak tümöral ekspresyon izlenen olgu sayısının yetersizliği nedeniyle değerlendirmelerde istatistiksel anlamlı sonuç alınamadı.
Tartışma= Yapılan çalışmalarda kaveolin 1’in tümöral ekspresyonunun birçok farklı tümörde tümör agresivitesine katkı sağladığı, tersine stromal kaveolin ekspresyonunun antitümöral etkili olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuç, literatürle uyumlu şekilde kaveolin 1 ekspresyonunun gastrik karsinomlarda prognostik önemini düşündürmekte olsa da, bulguların daha geniş serilerde doğrulanması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler : Gastrik adenokarsinom, Kaveolin-1, HER2