Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS639 - BÖBREK TRANSPLANTASYONU OLAN HASTADA BLASTOMİKOZ DERMATİTİ
Dermatopatoloji
Semra Gürünlüoğlu1, Saadet Alan1, Fahriye Seçil Tecellioğlu1
1İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Malatya
 

Giriş

Blastomikoz, termal dimorfik bir mantar olan Blastomyces dermatiditis tarafından oluşturulan bir mikozdur. Güvercin gübresinde ve su kenarlarında nemli topraklarda çürüyen bitki örtülerinde bulunur. Blastomikozis öncelikle akut ve kronik pnömoniye neden olur. Kutanöz lezyonlar akciğerler dışında en sık görülen enfeksiyondur. Nadiren sistemik pyogranülomatoz hastalık yapabilir.

Olgu

Böbrek transplantasyonu öyküsü bulunan, 31 yaşında erkek hasta, bacak derisinde eritemli, düzgün yüzeyli nodül oluşumu ile dermatoloji polikliniğine başvurmuş. B cell lenfoma, T cell lenfoma, dermatofibrom, pilomatrikoma, sarkoidoz, amelanotik malign melanom, kaposi sarkomu ön tanılarıyla punch biyopsi alınmış. Mikroskopik incelemede dermiste nötrofillerden zengin mikroapse odaklar, seyrek dev hücreler ve çevresinde berrak alan içeren kalın duvarlı, sferül şeklinde mantar sporları görüldü. Histokimyasal olarak PAS ile mantar sporları gösterildi. Olgu Blastomikoz dermatiti olarak rapor edildi.

Sonuç

Günümüzde tüm Blastomikoz olgularının pulmoner bir odaktan lenfohematojen yayılım yoluyla geliştiği kabul edilmektedir. Dissemine hastalık genellikle osteoartiküler yapıları, deri ve genitoüriner sistemi tutar. HIV enfeksiyonu görülme sıklığını arttırmaz ancak erken sistemik yayılım, sık relaps ve tedaviye rağmen artmış mortalite ile ilişkilidir. Primer kutanöz blastomikoz derinin travmatik inokülasyonu sonucu gelişebilir. Papül formasyonu ile karakterizedir, rejyonel lenfadenopati ile birliktelik gösteren püstüllere ilerleyebilir; haftalar içerisinde spontan regrese olur. Sekonder kutanöz blastomikoz daha sık görülür; lezyonlar değişik boyutlarda, ülsere veya siğil görünümünde olabilir. Morfolojik olarak ayırıcı tanıda P. Brasiliensis, Cryptococcus türleri, Histoplasma capsulatum ve Coccidioides türlerine ait sferüller yeralır. Çoğu blastomikoz olgusu asemptomatiktir, immünsuprese hastalarda dissemine hale gelebilir; bu hastalarda sıklığı belirlenmemiş olsa da, artmış mortalite ile ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla özellikle immünsuprese hastalarda granülomatöz inflamasyon yapan etkenler arasında ayırıcı tanıda akılda tutulması gereken bir hastalıktır.

Anahtar Kelimeler : Blastomikoz, dermatit