Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL055(56) - Hepatosellüler karsinomda BMP-4 ekspresyonu ile histopatolojik veriler ve prognozun korelasyonu
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Kıvılcım Eren Erdoğan 1, Figen Doran 1, Nazlı Soygun 1
1 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  Amaç

Bone morphogenetic protein-4 (BMP4) hepatosellüler karsinom (HCC) patogenezinde rol oynayan bir moleküldür. Özellikle invazyon ve metastaz ile ilişkilidir. Bu çalışmada immünohistokimyasal olarak BMP4 ekspresyonu ile histopatolojik verilerin ve prognozun korelasyonunu yapmak amaçlanmıştır.

Gereç-Yöntem

Yirmibir HCC biyopsi olgusuna immünohistokimyasal yöntemle BMP4 uygulanmıştır. Olguların klinik bulguları retrospektif olarak taranmıştır. Histopatolojik parametreler bu çalışma kapsamında biyopsiler yeniden değerlendirilerek incelenmiştir.

Bulgular

Olguların ortalama yaşı 63 olup, belirgin erkek hakimiyeti (%96) mevcuttur. Olgular iyi diferansiye (%47), orta diferansiye (%28) ve az diferansiye (%14) olarak sınıflandırılmıştır. BMP4 ekspresyonu %80 oranındadır. Diferansiasyon arttıkça BMP-4 immünohistokimyasal boyanma yoğunluğu artış göstermiştir. Az diferansiye tüm olgularda BMP-4 ekspresyonu fokal olarak saptanmıştır. Az diferansiye tümörlerin tamamının prognozu kötü iken, iyi diferansiye olan tümörlerin %60?ı iyi prognozlu, %40?ı kötü prognozludur. İyi diferansiye olan kötü prognozlu tümörlerin tamamı BMP4?ü diffüz olarak eksprese etmektedir. Orta diferansiye tümörlerin % 75?inde kötü prognoz saptanmış ve bu olguların %66?sı fokal boyanmıştır.

Sonuç

Diferansiasyon HCC olgularında prognozu belirlemede yeterli bir parametre değildir. Ancak BMP4 boyanma paterni ve diferansiasyon birlikte değerlendirildiğinde prognoz açısından bir ipucu verebilir. BMP4 bu amaçla yardımcı belirteç olarak rutin pratikte kullanılabilir. Ayrıca BMP-4 molekülü hedef tedavi için umut vericidir.
Anahtar Kelimeler : hepatosellüler karsinom, BMP-4, prognoz