Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB024(75) - Normal ve tümöral tükürük bezi dokusunda vimentin 3 ekspresyonu
Baş ve Boyun Patolojisi
Benay Yıldırım 1, Sibel Elif Gültekin 1, Ömer Günhan 3, Melanie Von Brandenstein 2, Heike Löser 2, Jochen W.u Fries 2
1 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Patoloji Abd
2 Köln Üniversitesi Patoloji Enstitüsü
3 Tobb Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Abd
  AMAÇ

Vimentin 3, 9 ekzon uzunluğundaki protein yapının 7.ekzonuna tek bir C-terminal sonlanma bölgesinin eklenmesi ile oluşan işlenmiş bir vimentin varyantı olup yeni design edilmiş bir antikordur. Yapılan çalışmalarda vimentin 3?ün onkositik hücrelerde pozitif boyandığı gösterilmiştir. Çalışmamızda bu yeni antikorun normal ve tümöral tükürük bezi hücrelerindeki ekspresyonunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Vimentin 3 monoklonal antikoru Köln Üniversitesi Patoloji Enstitüsü laboratuvarlarında üretilmiştir. 10 adet normal ve 24 adet tümöral tükürük bezi dokusu immünhistokimyasal olarak vimentin 3 antikoru ile boyanarak 2 oral patolog ve 1 tıbbi patolog tarafından değerlendirildi. Pozitif boyanan hücre tipi, boyanma yoğunluğu ve hücre içi boyanma lokalizasyonları kaydedildi.

BULGULAR

Müsinöz . seröz ve onkositik hücrelerde spesifik boyanma saptanmadı. Duktal epitel hücrelerinde spesifikliği şüpheli değişken pozitiflikler izlenirken bir kısım myoepiteliyal hücrelerde spesifik membranöz pozitiflik gözlendi.

SONUÇ

Bir kısım myoepiteliyal hücrelerde izlenen spesifik membranöz pozitifliğinin myoepiteliyal hücrelerin farklı yönde diferansiasyon göstermesine bağlı olabileceği düşünülmüştür. Bu amaçla farklı diferansiasyon gösteren myoepiteliyal hücrelerde çalışmaların sürdürülmesi planlanmaktadır.Önceki çalışmaların aksine onkositik hücrelerde pozitiflik saptanmamış olması yeni design edilen vimentin 3 antikoru ile ilgili daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler : vimentin3, tükürük bezi