Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB036(91) - Kronik kolesistit vakalarında SUV39H1 ekspresyonu ve kan parametreleriyle ilişkisi
Gastrointestinal Patoloji
Mürüvvet Akçay Çelik 1
1 Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  Amaç:

SUV39H1 (The suppressor of variegation 3?9 homolog 1), prototip SET-domain içeren histon metil transferazdır.İnsanda H3K9 metilasyonu; SUV39H1, SUV39H2, GLP, G9a, SETDB1 ve SETDB2adlı SUV39 aile üyelerine dayanır. Bütün bu enzimlerin tümü, Pro-SET, SET ve Post-SET domainleri içeren oldukça korunmuş katalitik bölgelere sahiptir. SUV39H1, HistonH3K9 (H3K9me3) üzerinde trimetilasyonu spesifik olarak katalize eder ve onun global seviyesini düzenler. H3K9me3?ün, heterokromatin formasyonunda çok önemli rol oynadığı bilinmektedir, temel hücresel proçeste de önemli rol oynar.Kronik obstriktif pulmoner hastalıklı vakalarda akciğer dokusunda, SUV39H1 seviyesinde azalma ile bulgular tespit edilmiştir.SUV39H1?in Hepatoselüler karsinom hücrelerinde nükleusta oldukça yüksek oranda eksprese olduğunu ancak stoplazmada eksprese olmadığını gösteren çalışma bulunmaktadır.

Gereç ve yöntem:

Çalışmaya Ordu Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden 2016-2017 yıllarına ait kronik kolesistit tanısı almış 67 olgu dahil edildi.Olguların tümünde immünohistokimyasal yöntemle SUV39H1 çalışıldı. Olguların immünohistokimyasal olarak boyanması 0,+1,+2 olarak skorlandı.Bu değerlerin, olguların yaş, cinsiyet, boy, kilo,kan parametreleriyle (hemoglobin, lökosit, platelet,lenfosit,monosit,MPV,RDW,kan şekeri,üre, kreatinin,ALT,AST,bilirubin vs) ilişkisi incelendi. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak Student t testi yapılarak değerlendirildi.

Bulgular:

Çalışmamızda kronik kolesistit olgularında SUV39H1 ile 53 olguda +1 ve 14 olguda +2 skor boyanma saptandı, 0 boyanma görülmedi. SUV39H1'in kronik kolesistit olgularında +1 ve +2 olarak değerlendirilen skorlaması ile sayılan parametrelerden sadece Hemoglobin (Hb) arasında anlamlı sonuç saptandi. SUV39H1 ile +2 boyanma gösteren vakalarda Hb değeri ortalaması 11.2533 saptandı, +1 boyanma gösteren vakalarda Hb değeri ortalaması 13.0219 olarak saptandı.Çalışmamıza göre +1 boyanma gösteren olgularda Hb değeri anlamlı olarak daha yüksek çıktı (p:0.001)

Sonuç:

SUV39H1, prototip SET-domain içeren histon metil transferazdır. SUV39H1 ile kronik obstriktif pulmoner hastalıklı olgularda akciğer dokusunda, Hepatoselüler karsinom olgularında ilgili literatür çalışmaları mevcuttur,safra kesesi ile ilgili literatür verilerinin sınırlı olduğu gözlenmiştir.Literatürde SUV39H1 ile kan parametrelerinin ilişkisine dair de yeterli çalışma bulunamamıştır.Bizde normal safra kesesi bulunmadığından çalışmaya sadece kronik kolesistit olguları dahil edilmiştir.Tespit ettiğimiz parametrelerden sadece hemoglobin (Hb) ile anlamlı sonuç saptanmıştır.SUV39H1 ile +1 boyanma gösteren olgularda Hb değeri anlamlı olarak daha yüksek çıkmıştır (p:0.001).

Bu çalışmada; kronik kolesistit olgularında, faydalı bir tanısal prognostik test olarak SUV39H1'in, hemoglobin düzeyinin belirlenmesinde yardımcı olabileceği düşünülmüştür. SUV39H1 ile geniş serilerde yapılacak çalışmalarla belkide daha anlamlı sonuçlar saptanabilecektir..
Anahtar Kelimeler : Kronik kolesistit, SUV39H1, hemoglobin