Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB030(174) - AKCİĞER ADENOKARSİNOM VAKALARINDA EGFR POZİTİFLİK ORANI: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ DENEYİMİ
Pulmoner Patoloji
Ayşe Nur Keleş 1, Ulaş Alabalık 1
1 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ:

Geçtiğimiz yıllarda, akciğer kanserinde potansiyel olarak ilaç bağlanabilecek moleküler değişimleri tanımlama yönünde çok büyük çabalar sarf edilmiştir. Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü (EGFR) akciğer adenokarsinomu gelişiminde önemli bir gen olup proliferasyon ve apoptozisi düzenleyen sinyallerin iletim yollarını kontrol eden hücre yüzey reseptörü tirozin kinazların ErbB familyasının bir parçasıdır. Önceki çalışmalarda EGFR'nin akciğer adenokarsinomları için pozitif prediktif faktör olduğu belirtilmiştir. EGFR mutasyonlu hastalar tirozin kinaz inhibitör tedavisine iyi yanıt verir.

Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında tanı alan akciğer adenokarsinom hastalarının EGFR mutasyon durumlarının araştırılması amaçlanmıştır.

MATERYAL METOD:

2013-2018 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında tanı konulan non-skuamöz küçük hücreli dışı akciğer karsinomu vakaları çalışmaya dahil edilmiştir. Vakalara ait preparatlar yeniden değerlendirilip tanı doğrulaması yapıldıktan sonra Real-time PCR yöntemi ile EGFR mutasyon durumları analiz edilmiştir. Hastalara ait evre, sağ kalım süreleri gibi prognostik veriler elde edilmiştir. Tüm veriler SPSS paket istatistik programı (version 17.0; SPSS Inc., Chicago, IL, USA) ile analiz edilmiştir.

BULGULAR:

2013-2018 yılları arasında non-skuamöz küçük hücreli dışı akciğer karsinomu tanısı almış ve EGFR mutasyon durumları incelenmiş 20-84 yaşları arasında 363 hasta tespit edildi. 64 (18.6) hastada EGFR mutasyonu tespit edilmişken 299 (%82.4) hastada EGFR mutasyonu saptanmamıştır. En sık görülen EGFR mutasyonlarının Ekson 19 delesyonu ve Ekson 21 de L858R mutasyonu olduğu belirlenmiştir.

TARTIŞMA:

EGFR mutasyonları akciğer adenokarsinomlarında dünya çapında oldukça yaygın biçimde değerlendirilmektedir. EGFR mutasyonu tespitinde bir çok yöntem kullanılmakla beraber direkt sekanslama ve Real-time PCR en sık kullanılan yöntemlerdir. Bu çalışma ile bölgemizdeki non-skuamöz küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında EGFR mutasyon durumunu analiz ettik. EGFR mutasyon analizi yapılan birçok çalışmada en sık görülen mutasyonlar Ekson 19 delesyonu ve Ekson 21 de L858R mutasyonu olarak rapor edilmiştir. Biz de çalışmamızda bununla uyumlu olarak en sık Ekson 19 delesyonu ve Ekson 21 de L858R mutasyonu olduğunu belirledik.
Anahtar Kelimeler : EPİDERMAL BÜYÜME FAKTÖRÜ RESEPTÖRÜ, AKCİĞER ADENOKARSİNOMU, REAL TİME PCR