Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB068(194) - GRANÜLOZA HÜCRELİ TÜMÖRLERDE TLE-1 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Jinekopatoloji
Tuba Canpolat 1, Fazilet Kayaselçuk 1, Filiz Bolat 1
1 Başkent Üniversitesi Adana Dr Turgut Noyan Hastanesi Patoloji Ad
  Amaç:Transducin?Like Enhancer of spit 1(TLE-1) Wnt sinyal yolağında hematopoezis kontrolü, nöronal ve terminal epitelyal diferansiasyonda rol alan bir proteindir. Sinovyal sarkomların tanısında duyarlılığı yüksek olarak yaygın kullanılmaya başlanan belirteçdir, ancak diğer sarkomlar, nadir karsinomlarda (prostat adenokarsinomu, bazal hücreli karsinom, adrenokortikal karsinom, endometrial adenokarsinom, overin seröz karsinomu, küçük hücreli karsinom), malign mezotelyomalarda pozitifliği gösterildiğinden spesifitesi düşüktür. TLE-1 yeni kullanılan ve diğer tümörlerde ekspresyonu henüz bilinmeyen bir belirteçdir. Bu çalışmamızda granüloza hücreli tümör ve metastazlarında TLE-1 ekspresyonunu değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç-Yöntem: Çalışmamızda 2009-2015 yılları arasında tanı almış 27 over, 2 testis granüloza hücreli tümörün primer ve metastatik lezyonlarına immünohistokimyasal yöntemle TLE-1 uygulanmıştır. Tümörlerde TLE-1 ekspresyon yaygınlığı ve şiddeti histopatolojik veriler ile ilişkisi değerlendilmiştir.

Bulgular: Vakaların 27 ( %93. 1) over, 2?si ( %6. 9) testis kaynaklıdır. Over kaynaklı olguların 24(% 88.8) erişkin, 3( %11.1) juvenil granüloza hücreli tümördür. Vakaların yedisi metastatik ( %24.1) 22?si primer (%75.9) tümördür. Erişkin hastalarımızın yaş ortalaması 55.2±10.9 ( 37-84) juvenil vakaların 10.2±9.7(2-26) dir. TLE-1 ile vakaların tamamında boyanma saptanmıştır. 27 ( %93.1) sinde tümörün %10?dan fazlasında boyanma görülürken 2 (%6.9) vakada %10 dan az alan boyanmıştır. Nükleer soluk boyanan 8 (%27.6) , kuvvetli boyanma 21( %72.4) olguda saptanmıştır. Metastatik tümör olguları primere göre daha yagın boyanma gösterirken boyanma şiddeti ile aralarında fark yoktur.

Sonuç: Granüloza hücreli tümörler over tümörlerinin %6 sını oluşturur. Mikroskopik olarak çeşitli paternler gösterebilir. Yuvarlak oval veya daha az sıklıkla iğsi şekilli hücrelerin ince kordonlar şeklinde diffüz büyümesi sık görülen paternlerdir. Bu tümörlerde stroma minimaldir ya da yoktur. Diğer baskın formlarında stromaya bağlı olarak sellüler fibrom, ya da tekomaya benzerdir. Yüksek dereceli bir sarkom görünümünde olabilir. Primer over kaynaklı sarkomatöz görünümlü tümörler yerleşimleri nedeniyle ayırıcı tanıda sinoyal sarkom öncelikle akla gelmemekle birlikde primeri bilinmeyen ve ya metastatik abdominal yerleşimli tümörlerin solid formda görülmesi artış vasküler yapılar, iğsi solid görünümleri sinoyal sarkomu ayırıcı tanıda akla getirebilir. TLE-1 ekspresyonu günümüzde sinovyal sarkom tanısı ve ayırıcı tanısında sıklıkla sensitif bir belirteç olarak kullanılmaktadır. Diğer sarkomlar ve nadiren karsinomlarda ekspresyonunu gösteren az sayıda çalışma vardır. Literatürde Granüloza hücreli tümörlerde TLE-1 ekspresyonun gösteren bir çalışma yoktur. Çalışmamızda özelikle metastatik tümörler değerledirillirken TLE-1 eksresyonun duyarlılığının düşük olduğunu desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler : TLE-1, GRANÜLOZA HÜCRELİ TÜMÖR