Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB039(197) - Nöroendokrin Karsinomlarda %20 Ki-67 Proliferasyon İndeksi Yeterli mi?
Gastrointestinal Patoloji
Emel Tekin 1, Arzu Avcı 2, Neşe Ekinci 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü
2 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü
  AMAÇ

Nöroendokrin neoplaziler (NEN) en sık akciğer ve gastroenteropankreatik (GEP) sistem organlarında yerleşirler. Bu tümörler iyi differansiye olanlarından kötü differansiye olanlara kadar geniş bir yelpazede bulunurlar. GEP NEN'lerin sadece %5' inin Ki-67 proliferasyon indeksi %20?nin üzerindedir ve bu grup nöroendokrin karsinom (NEK) olarak sınıflandırılır. NEK'ler oldukça yüksek malignite potansiyeline sahip nadir tümörlerdir. Bu çalışmada DSÖ 2010 sınıflamasında G3 tümörlerde eşik değeri olarak belirtilen sağ kalımı öngörme konusunda tartışmalar bulunan %20 proliferasyon indeksine ek olarak yeni bir eşik değeri belirlenmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

2008-2015 yılları içerisinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği'nde GEP NEK tanısı alan 34 hastanın demografik, klinikopatolojik özellikleri ve sağkalım süreleri retrospektif olarak incelendi.

BULGULAR

İncelenen 34 olgunun çoğu erkekti (%76,5) ve yaş ortalaması 63,9 bulundu. Ki-67 proliferasyon indeksi ?%65 olan hastalarda medyan sağkalım 15 ay iken ve Ki-67>%65 olan hastalarda medyan sağkalım 7 ay olarak saptandı. Ancak istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmadı (p: 0,232).

SONUÇ

Yapılan çalışmalarda NEK/G3 olarak tanımlanan yüksek dereceli NEN'lerin; homojen bir antite olmadığı gösterilmiştir ve biyolojik alt gruplara ayrılabileceği öngörülmektedir. Araştırmacılar G3/NEK'lerin Ki-67 indeksi %20-55 ve >%55 olan hastalar olmak üzere iki kategoriye ayrılmasını önermektedirler. Çalışmamızda ise farklı eşik değerleriyle bakıldığında sağ kalım olarak en dikkat çekici fark eşik değer olarak %65 belirlendiğinde alınmıştır ki bu sonuç literatürdeki diğer çalışmaları destekler niteliktedir. Olgu sayısının sınırlılığı nedeniyle istatistiksel fark çıkmadığını düşündüğümüz bu bulgunun daha geniş serili çalışmalarla desteklenmesi şarttır.
Anahtar Kelimeler : Gastroenteropankreatik, Nöroendokrin, Karsinom, Ki-67