Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL036(248) - Vasküler Tümörlerde MDM2 Ekspresyonu
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Sevil Karabağ 1, Gülfiliz Gönlüşen 2, Gülden İlbuğa 2
1 Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü
  Amaç; Vasküler tümörler damar endotelinden köken alan, benign, intermediate ve malign olmak üzere üç dereceye ayrılan neoplazilerdir. Anjiosarkomlar, agresif gidişli, kötü prognoza sahip, nadir görülen vasküler tümörlerdir. Moleküler çalışmalar anjiosarkomların moleküler olarak heterojen bir grup olduğunu göstermektedir. Sarkomların %30?unda (liposarkom, osteosarkom, rabdomyosarkom..) p53 üzerinden etki eden MDM2 amplifikasyonu bildirilmiştir. Bu çalışmada ise vasküler tümörlerde MDM2 amplifikasyonunu saptamak hedeflenmektedir.

Gereç ve Yöntem; Bu çalışmada 10 benign (kontrol dokusu olarak), üç hemanjioendotelyoma, üç anjiosarkom olarak toplam 16 vasküler tümörde MDM2 amplifikasyon varlığı FISH yöntemiyle araştırıldı.

Bulgular; Üç anjiosarkom olgusunun tamamında MDM2 amplifikasyonu saptandı. Üç hemanjioendotelyoma ve 10 benign vasküler tümörün (glomus ve hemanjiom) hiç birinde MDM2 ekspresyonu saptanmadı.

Sonuç; Vasküler tümörlerde MDM2 kopya sayısındaki değişimin veya ekspresyon artışının incelendiği az sayıda literatür verisi bulunmaktadır. Zietz?in, 19 anjiosarkom ve 10 benign vasküler tümörle yapılan çalışmasında olgularda immünohistokimyasal olarak MDM2 ekspresyon artışı saptamışlardır. Agaimy ve ark?nın çalışmasında ise implant sonrası gelişen literatürdeki tüm sekonder anjiosarkomları derlemişler, kendilerine ait beş vakaya immünohistokimya ve FISH ile uyguladıkları MDM2 ile ekspresyon artışı saptamamışlardır. Çalışmamızda MDM2 amplifikasyonu saptarken, tüm benign ve intermediate vasküler neoplazilerde kopya sayısında değişiklik saptamadık. Anjiosarkom olgularının ise hepsinde MDM2 amplifikasyonu saptadık.

MDM2, P53 transkripsiyonu inhibe edip aynı zamanda yıkımına da yol açan bir moleküldür. Literatür verisi kısıtlı olan bu alanda yaptığımız bu çalışmanın malign vasküler neoplazilerin moleküler yolağını saptamada önemli olduğunu ve ileride immünoterapi konusunda yapılacak çalışmalara ışık tutacağını düşünmekteyiz.
Anahtar Kelimeler : Vasküler tümör, MDM2, FISH