Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL017(249) - Ependimal tümörlerde NELL2 ve LAMA2 protein ekspresyonlarının histopatolojik ve prognostik parametrelerle korelasyonu
Nöropatoloji
Nesrin Gürçay 1, Evrim Önder 2, Tuba Dilay Kökenek Ünal 3, Hayri Kertmen 4, Murat Alper 2
1 Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2 Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
3 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Suam, Patoloji Kliniği; Erciyes Üniversitesi Genom Ve Kök Hücre Merkezi, Kayseri
4 Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği
  AMAÇ

Ependimomlar her yaş grubunda ve SSS?nin tüm kompartmanlarında görülebilen oldukça heterojen nöroepitelyal tümörlerdir. Ependimal tümörlerin heterojen olmaları farklı yaş gruplarında ve farklı kompartmanlarda farklı davranmaları nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü?nün glial tümörlerin derecelendirilmesinde kullanılmasını tavsiye ettiği histopatolojik kriterler yeterli olamamaktadır. Bunların yanı sıra klinik davranışı tahmin etmede yardımcı olabilecek kolay uygulanabilen ve maliyeti uygun yöntemlerle elde edilecek başka prognostik belirteçlere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada literatürde ependimomlarda prognostik öneme sahip olabileceğine dikkat çekilen iki protein olan NELL2 ve LAMA2 ekspresyonlarının histopatolojik parametrelerle korelasyonunun araştırılması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Toplam 64 adet ependimom tanısı almış olgu demografik ve histopatolojik özellikleri açısından değerlendirildi. Bu olgulardan tümörü yansıtan bloklar seçilerek NELL2, LAMA2 ve Ki67 antikorları ile immünhistokimyasal boyama gerçekleştirildi. Sonuçlar, olguların diğer özellileri ile karşılaştırıldı.

BULGULAR

Çalışmamızda ependimomlarda histolojik derecenin yaş, lokalizasyon, histolojik alttip, mitoz sayısı gibi parametrelerle korelasyon gösterdiğini ortaya kondu. NELL2?nin derece II ependimomlarda, LAMA2?nin ise derece III ependimomlarda istatiksel olarak daha anlamlı ekspresyon gösterdiği tespit edildi. NELL2 ve LAMA2 ekspresyonunun sadece tümörün histolojik derecesi ile ilişkili olduğu görüldü. Ki-67 proliferasyon indeksinin artan histolojik derece ile uyumlu olduğu görüldü. Tümör lokalizasyonu, yaş, cinsiyet, mitoz, nüks ve Ki-67 proliferasyon indeksi gibi diğer histopatolojik ve klinik parametreler ile NELL2 ve LAMA2 ekspresyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı.

SONUÇ

Bulgularımız artmış NELL2 ekspresyonunun derece 2 ependimomlarda, LAMA 2 ekspresyonunun ise derece 3 ependimomlarda anlamlı olduğunu gösterdi ve histolojik derece ile ilişkilendirildi. Olgularımızın sağkalım bilgilerine ulaşılamamakla birlikte hem kendi çalışmamızdan hem de literatürdeki referans aldığımız çalışmalardan elde edilen sonuçlar ışığında NELL2 ekspresyonun LAMA2 ekspresyonuna kıyasla daha düşük histolojik derece ile ilişkili olup dolayısıyla nispeten daha iyi prognozla, LAMA2 ekspresyonun ise yüksek histolojik derece ile ilişkili olup dolayısıyla kötü prognozla da ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz. Ependimomlarda yapılacak daha geniş çalışma gruplarında NELL2 ve LAMA2 ekspresyonunun histopatolojik ve prognostik parametrelerle korelasyonunun araştırılmasının daha sağlıklı sonuçlar ortaya koyacağı kanaatindeyiz.
Anahtar Kelimeler : NELL2, LAMA2, Ependimom, Ki67