Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB072(295) - Pediatrik grup lipomatöz tümörler: 48 olgunun retrospektif analizi
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Mine Özşen 1, Ülviye Yalçınkaya 1
1 Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Bursa.
  AMAÇ

Yetişkinlerde en sık görülen mezenkimal tümörler olan lipomatöz tümörler, pediatrik yaş grubunda yumuşak doku lezyonlarının %10'dan daha azını oluşturmaktadır.

Bu deskriptif çalışmada lipoma, nöral fibrolipoma, iğsi hücreli lipoma, lipoblastoma, atipik lipomatöz tümör, miksoid liposarkoma ve pleomorfik liposarkomadan oluşan pediatrik grup lipomatöz tümör serimizin sunulması ve bu tümörlerin klinikopatolojik özelliklerinin literatür bilgileri eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamızda Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivi taranarak 2002 ? 2018 yılları arasında tanı almış pediatrik grup lipomatöz tümör olguları incelendi.

BULGULAR

0-18 yaş arası lipomatöz tümör tanısı alan toplam 48 olgu tespit edildi. Olguların 22'si kadın (%45,8), 26'si erkekti (%54,2). Olguların yaş dağılımı 1-204 ay arasında değişmekte olup, ortalama değer 70,54+63,3 ay olarak bulundu. Histopatolojik olarak olguların; 26'sinin (%54,2) lipoma, 19'unun (%39,5) lipoblastoma, 1'inin (%2,1) atipik lipomatöz tümör, 1'inin (%2,1) miksoid liposarkoma ve 1'inin (%2,1) pleomorfik liposarkoma tanısı aldığı saptandı.

Atipik lipomatöz tümör tanılı olgumuz 8 yaşında kadın hasta olup tümör sol uyluk yerleşimli ve 8 cm çapındaydı. 15 yaşındaki erkek olgumuzda sırt yerleşimli, 3 cm çapındaki tümör pleomorfik liposarkoma ve 16 yaşındaki kadın olgumuzda sağ uyluk yerleşimli, 10 cm çapındaki tümör miksoid liposarkoma tanısı almıştı.

SONUÇ

Lipomatöz tümörler erişkinlerde mezenkimal tümörlerin en sık görülen tipi olmakla birlikte çocuklarda oldukça nadirdir. Özellikle derin doku yerleşimli olanlar yavaş büyüyerek büyük boyutlara ulaşabilmekte çevre dokulara bası yaparak çeşitli klinik semptomlara neden olabilmektedir. Total eksizyon sonrasında bile görülebilen lokal nüksler olguların yakın takip edilmesi gerekliliğini doğurmaktadır. Çalışmamızda 16 yıllık pediatrik grup lipomatöz tümör serimizin klinikopatolojik özelliklerinin literatür bilgileri eşliğinde sunulması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler : Çocukluk çağı, Lipoma, Lipoblastoma, Liposarkoma