Güncel Patoloji Dergisi
2018 , Vol 2 , Num 2
Üreterde nefrojenik adenom: olgu sunumu
1 Sbü Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü
Özet
GİRİŞNefrojenik adenom ürotelyal sistemin nadir görülen benign bir lezyonudur. Genellikle geçirilmiş cerrahi, taş veya travma gibi ürotelyal zedelenme zemininde gelişir. Renal pelvisten üretraya dek tüm ürotelyal traktta görülebilmekle birlikte en sık mesanede (%80) bildirilmiştir. Üreterde görülme sıklığı %4-5?tir. Klinik, radyolojik ve histomorfolojik olarak ürotelyal sistemin maligniteleri ile karışabilir.
OLGU
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu şikayeti ile başvuran 19 yaşındaki kadın hastanın üreteroskopisinde sağ üreterde 1,5 cm?lik 2 adet taş yanı sıra üreter orta bölümde yaklaşık 2 cm?lik alanda papiller tarzda multipl, tümör şüpheli odaklar saptanması üzerine alınan biopsinin mikroskopik incelemesinde papiller yapılar oluşturan, tek sıralı küboidal epitel, fokal alanda hobnail hücreler ile döşeli lezyon dikkati çekti. Bazı alanlarda hyalinize kalın bazal membran ile çevrili küçük tübüler yapılar görüldü. Belirgin atipi ve mitoz izlenmedi. İmmunohistokimyasal çalışmada PAX8(+), EMA(+), p63(-), p53(-) olarak saptandı.
SONUÇ
Nefrojenik adenom ilk kez 1949?da Davis tarafından mesanede ?hamartom? olarak tariflenmiş, daha sonra renal tübüllere benzerliği nedeniyle nefrojenik adenom olarak adlandırılmıştır. Ürotelyal traktta herhangi bir lokasyonda görülebilmekle birlikte üreterde görülme oranı düşüktür (%4-5). 30 yaş altında ve erkeklerde daha fazla görülür. Boyutu çoğunlukla 1 cm?nin altındadır ancak 7 cm?ye kadar çıkabilir. Dökülen böbrek epitelinin ürotelyal sistemin hasarlı alanına implante olması ile oluştuğu düşünülmektedir. Histolojik olarak papiller/polipoid, tübüler, kistik, solid, mikropapiller ve fibromiksoid paternlerde görülebilir. Bazı olgularda hobnail hücreler görülse de genellikle yaygın değildir. Olgumuzda papiller ve tübüler paternler görülmekte olup fokal hobnail hücreler de izlenmiştir. Ayırıcı tanıda mezotelyal proliferasyon ve mezonefrik hiperplazi gibi benign lezyonlar yanı sıra papiller ürotelyal karsinom, ürotelyal karsinomun yanıltıcı olarak benign görünüm sergileyen mikrokistik, nested ve küçük tübüller içeren varyantları, prostatik adenokarsinom, taşlı yüzük hücreli karsinom ve berrak hücreli karsinom gibi malign lezyonlar da yer alır. Nefrojenik adenomun karakteristik yapısal paternleri ve sitolojik özelliklerinin bilinmesi bu lezyonu taklitçilerinden ayırmada ve tanıya ulaşmada önemlidir.