Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS030(686 - Nazal Kondromezenkimal Hamartom: Nadir Bir Olgu Sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Düriye Betül Yılmaz 1, Kenan Güney 2, Gülay Özbilim 1
1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Antalya
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Antalya
  Giriş

Nazal kondromezenkimal hamartom (NKMH) sinonazal traktın çok ender görülen benign karakterli tümörüdür. Genellikle infantlarda ve küçük çocuklarda, çok nadiren de erişkinlerde görülmektedir. Literatürde bugüne kadar 7 adet erişkin olgu sunusu bulunmaktadır. Olguların büyük çoğunluğu genç yaşta teşhis edildiği için, lezyonun konjenital olduğu düşünülmektedir. Klinik prezentasyon spesifik olmamakla birlikte tümörün lokalizasyonuna ve çevre yapılara basısına bağlı semptomlar görülebilmektedir.

Olgu

Kliniğimize uzun süredir var olan burun tıkanıklığı sebebiyle başvuran 53 yaşındaki bir kadın hastanın nazal endoskopisinde nazal septum posterior kesimde her iki nazal kaviteye uzanım gösteren üzeri düzgün yüzeyli mukoza ile kaplı yaklaşık 3 cm çaplı, küresel görünümde, kitlesel lezyon tespit edilmiş ve endoskopik cerrahi yaklaşımla total kitle eksizyonu uygulanmıştır. Mikroskopik incelemesinde yüzeyde solunum yolu epiteli , seromüköz bez yapıları altında düzgün sınırlı, fibröz septalarla yer yer lobüllere ayrılan kondroid alanlar, yer yer bağ dokusu alanlarının da eşlik ettiği, osseöz metaplazi alanları içeren kitlesel lezyon izlenmiştir. Histopatolojik, klinik ve radyolojik bulguları birlikte olgu "Nazal kondromezenkimal hamartom" olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç

NKMH ilk olarak 1998'de McDermott tarafından tanımlanmış, burun ve paranazal sinüslerin oldukça nadir , mezenkimal ve kıkırdak bileşenlerden oluşan, yavaş gelişen bir tümörüdür. Genellikle lokal destrüksiyon gösteren, benign lezyonlardır . Ancak agresif görünümleri nedeniyle malign bir tümörle karıştırılabilir. Literatürde malign transformasyon gösteren tek bir olgu bildirilmiştir. Radyolojik incelemeler karakteristik değildir. Kesin tanı histopatolojik inceleme ile mümkündür. Cerrahi eksizyon genellikle küratif olmakla birlikte infiltratif yapısı nedeniyle temiz sınır elde edilmesi zor olabilir. Tamamlanmamış rezeksiyon sonucu rekürrens gelişebilir.

Olgumuz özellikle ileri yaşta çok nadir görülmesi, benign ve malign lezyonları taklit edebilmesi nedeniyle nazal kitlelerin ayırıcı tanısında düşünülmesi gereken bir antite olması nedeniyle sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : kondromezenkimal hamartom, erişkin, nazal kavite