Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS020(762 - Kulak heliksinde elastotik nodül olgusu
Baş ve Boyun Patolojisi
Fatih Mert Doğukan 1, Rabia Doğukan 1, Gül Emek Yüksek 1
1 Mardin Devlet Hastanesi
  Giriş

Kulağın elastotik nodülleri ilk olarak antihelikste, daha sonra helikste de tanımlanmış açık gri-beyaz renkli, küçük papüler lezyonlardır. Patogenezinde ultraviyole ışınlarına bağlı ciltteki ekstrinsik yaşlanma suçlanmakta olup sıklıkla güneş ışını maruziyeti bulunan erişkin yaş grubu erkek hastalarda görülmektedir. Ayırıcı tanıda aktinik granülom, kondrodermatitis nodülaris helisis, weathering nodül gibi cildin elastik komponentini tutan diğer hastalıklar yer almaktadır.

Olgu

60 yaşında erkek hasta sol kulak heliksinde 0,5 cm çapında gri-krem renkli ağrısız tek papüler lezyon ile başvurdu. Bazal hücreli karsinom ön tanısı ile eksize edilen lezyonun histopatolojik incelemesinde, hafif ortokeratotik epidermis altında, yüzeyel dermiste küçük çaplı telenjiektatik damar yapıları görüldü. Retiküler dermiste belirgin solar elastoz ve kıvrımlı elastik lifler, lezyonun merkezinde ise düzensiz kabalaşmış elastotik lif yapıları mevcuttu.

Sonuç

Elastotik nodüller nadir görülen lezyonlar olup patogenezinde güneş ışını maruziyetine bağlı olarak elastik liflerde oluşan aktinik dejenerasyon suçlanmaktadır. İlk olarak antihelikste, multipl ve genellikle bilateral lezyonlar olarak tanımlanmışken daha sonra helikste ve tek olarak da görülebildiği bildirilmiştir. Uzun süre önce tanımlanmış olmakla birlikte bildirilen olgu sayısı oldukça düşüktür. Bu açıdan kulakta görülen ve sıklıkla elastotik nodüller ile karışan kondrodermatitis nodülaris helisis veya weathering nodül gibi diğer antitelerden ayrımını yapabilmek önemlidir.
Anahtar Kelimeler : Elastotik nodül, Solar elastoz, Kondrodermatitis nodülaris helisis