Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS468(952 - Redüksiyon mammoplasti materyallerinde insidental bulgular
Meme Patolojisi
Ferah Tuncel Daloğlu 1, Emre Çağatay Köse 1
1 Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  AMAÇ

Laboratuvarımızda raporlanmış olan redüksiyon mammoplasti materyallerindeki mikroskopik bulguların oranlarının saptanması ve literatürdeki redüksiyon mammoplasti materyallerindeki insidental bulgular ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Laboratuvarımıza 15 Temmuz 2015 - 1 Ocak 2018 yılları arasında kabul edilmiş olan 195 adet redüksiyon mammoplasti materyalinin raporlarına otomasyon sisteminden ulaşılmış ve mikroskopik bulgular, makroskopik özellikler, demografik veriler ve tanılar kategorilendirilmiştir. İnsidental bulgular, literatürdeki oranlar ile karşılaştırılmış ve oranlardaki farklılıkların istatistiksel anlamlılığını belirlemek için ki-kare testi kullanılmıştır. Mikroskopik bulgulara sebep olabilecek makroskopik ve demografik verilerin istatistiksel anlamlılığını belirlemek için lojistik regresyon analizi uygulanmıştır.

BULGULAR

Merkezimizdeki redüksiyon mammoplasti materyallerinden standart olarak dört kaset örnek alınmış olup, en sık görülen mikroskopik bulgu fibrokistik değişiklikler olmuştur (n=118, %60.5). Vakaların sadece 1 tanesinde (%0.5) lobüler karsinoma in situ saptanmış, örneklemimizde invaziv karsinom saptanmamıştır. Literatürde redüksiyon mammoplasti materyallerindeki insidental karsinom sıklığı %0.3-0.5 arasındadır. Merkezimizdeki materyallerin %6'sı (n=12) 200 gramın altında ve %18'i (n=36) 1000 gramın üstünde ağırlığa sahiptir. 200 gramın altındaki, 200-1000 gram arasındaki ve 1000 gramın üstündeki materyaller arasında, herhangi bir mikroskopik bulgu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. En genç hasta yaşı 18 olup, örneklemimizdeki en yaşlı redüksiyon mammoplasti hastası 75 yaşındadır. 19 hastada (%9.7) duktal hiperplazi saptanmış olup, demografik veriler ile mikroskopik bulgular karşılaştırıldığında 40 yaşın üzerindeki hastalarda duktal hiperplazi sıklığı artmış bulunmuştur. 1 vakada (%0.5) intramammaryan reaktif lenf nodu saptanmıştır.

SONUÇ

Redüksiyon mammoplasti materyallerinde insidental invaziv karsinom sıklığı %0.3-0.5 arasındadır. Örneklemimizde invaziv karsinom bulunmamasının sebebi; yeterince örnekleme yapılmamış olması, hasta popülasyonumuzun nispeten küçük olması olabilir. Literatürle uyumlu olarak, popülasyonumuzdaki en sık mikroskopik bulgu fibrokistik değişiklikler olmuştur ve 40 yaşın üzerindeki hasta popülasyonunda duktal hiperplazi sıklığı istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmış bulunmuştur. Materyalin ağırlığının mikroskopik bulgular ile herhangi bir ilişkisi gösterilememiştir.

Redüksiyon mammoplasti materyalleri incelenirken invaziv karsinom olasılığı her zaman akılda tutulmalı ve özellikle de 40 yaşın üzerindeki hasta popülasyonunda duktal hiperplazinin daha sık görülebileceği bilinmelidir.
Anahtar Kelimeler : Redüksiyon mammoplasti, insidental bulgu